У Defense Express пояснили, чому Франція тягне з передачею Mirage

24 жовтня 2024 р. 11:52

24 жовтня 2024 р. 11:52


Основні тези

  • Франція планує передати Україні винищувачі Mirage 2000-5 у першому кварталі 2025 року, затримка пояснюється необхідністю модернізації літаків.
  • Франція самостійно вирішує всі завдання перед передачою, що впливає на терміни постачання.
  • Перша партія налічуватиме три літаки, але загальний план передачі – до 20 машин.

Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000-5. Париж планує поставити літаки у першому кварталі 2025 року. Хоча у червні президент Франції Еммануель Макрон говорив, що ЗСУ отримають машини до кінця 2024 року.

В етері 24 Каналу головний редактор Defense Express Олег Катков пояснив, що впливає на збільшення термінів постачання. Зазначимо, що перша партія Mirage 2000-5 буде озброєна крилатими ракетами SCALP EG й французькими бомбами AASM для бойових завдань класу "повітря – земля".

Варте уваги У Франції оцінили План перемоги Зеленського

Яка причина затримки

Франція відтягує передачу цих літаків одноособово. Адже якщо винищувачі F-16 передавала коаліція з багатьох держав, то Париж весь комплекс завдань під Mirage 2000-5 вирішує самостійно.

Можуть бути затримки. Зокрема, у попередній публікації La Tribune йшлося про те, що, мовляв, не хочуть передавати малу кількість, тому що це не відповідає амбітним планам президента Франції Еммануеля Макрона,
– зауважив головний редактор Defense Express.

Перша партія винищувачів Mirage 2000-5 нібито налічуватиме три літаки, повідомила французька газета La Tribune. Втім, буквально півтора тижня тому видання писало, що буде 12 літаків. Офіційно Париж досі не повідомив, скільки конкретно Mirage 2000-5 передадуть Україні.

У будь-якому випадку це буде лише перша партія. Загальний ресурс передачі до 20 машин,
– зазначив Катков.

Міністр збройних сил Франції Себастьяна Лекорню оголосив, що передача відбудеться у першому кварталі 2025 року. Затримку він пояснив тим, що якраз до цього часу встигнуть модернізувати літаки.

До слова, оголошений перелік модернізації – інтеграція озброєння для ударів по наземних цілях, підвищення стійкості до засобів радіоелектронної боротьби.

У цій публікації вказано, що навчання пілотів проходить на авіабазі у Нансі. Річ у тім, що це бойова авіабаза, а не навчальна. Переважно навчання французьких пілотів на літаках-винищувачах проходить у Коньяку. Все вказує на те, що навчання українських пілотів та техніків було розгорнуто спеціально.

У Defense Express пояснили, чому Франція тягне з передачею Mirage

Джерело: 24tv.ua (Світ)