Казахстан відмовився допомагати Росії обходити санкції

24 жовтня 2024 р. 12:28

24 жовтня 2024 р. 12:28


Казахстан виступає проти того, щоб Росія використовувала його територію для обходу міжнародних санкцій.

Про це в інтерв'ю польському агентству РАР сказав заступник глави МЗС Казахстану Роман Василенко, передає Укрінформ.

«Казахстан не вводив санкції проти Росії, і Казахстан не приєднався до санкцій проти Росії. Водночас ми не хочемо, щоб наша територія використовувалася для обходу санкцій», - сказав Василенко.

Фото: PAP

За його словами, позиція Астани «відома та зрозуміла» всім зацікавленим сторонам. Василенко наголосив, що вживаються всі необхідні заходи для того, щоб обходу санкцій не відбувалося, оскільки республіка «не бажає введення вторинних санкцій».

Як зазначає The Moscow Times , у вересні віцепрем'єр і міністр національної економіки Казахстану Нурлан Байбазаров заявив, що випадки порушення санкцій мають одиничний характер і відразу ж припиняються. За його словами, у порушенні санкційного режиму були викриті лише дві казахстанські компанії, які виявилися «одноденками».

Казахстан став великим хабом із ввезення товарів до Росії після того, як західні компанії залишили російський ринок, а банківські санкції обмежили можливості проводити платежі у головних світових валютах.

Як повідомляв Укрінформ, Московська біржа (MOEX), яка потрапила під американські санкції, вийшла зі складу акціонерів Казахстанської фондової біржі (KASE).

До цього Казахстан запровадив заборону на експорт в Росію 106 видів товарів, включно з технологічними, що можуть використовуватися росіянами у військових цілях.

Раніше віцепрем'єр-міністр та міністр економіки й інтеграції Казахстану Серік Жумангарін заявляв, що влада Казахстану не буде «всліпу» слідувати західним санкціям проти Росії і враховуватиме інтереси місцевих компаній.

Казахстан відмовився допомагати Росії обходити санкції

Джерело: ukrinform.ua (Світ)