Як відреагує Південна Корея на відправлення військових КНДР до Росії — думка політологині

24 жовтня 2024 р. 14:19

24 жовтня 2024 р. 14:19


У зв’язку з присутністю військових КНДР у Росії Південна Корея, найімовірніше, насамперед проводитиме консультації зі Сполученими Штатами Америки. Також не виключено, що Сеул проведе переговори з Брюсселем. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучила докторка філософії з політології, головна консультантка НІСД Аліна Гриценко.

“Першим етапом будуть, найімовірніше, консультації зі Сполученими Штатами Америки, тому що це найближчий союзник Південної Кореї. Це держава, яка забезпечує їм безпеку, ядерні гарантії, так звану «ядерну парасольку». І плюс є такий дуже важливий нюанс, про який далеко не всі знають: Сеул контролює збройні сили тільки в мирний час. У разі якогось конфлікту командування переходить до Сполучених Штатів Америки, які мають досить серйозний, дуже потужний контингент передового базування на території Південної Кореї. Тому першим етапом однозначно будуть консультації з Вашингтоном”, — сказала Гриценко.

Вона не виключає проведення консультацій і з Брюсселем. Що стосується будь-якої допомоги Україні, зокрема направлення військових консультантів з питань безпеки, оборони, це також цілком можливо, вважає експертка. Але якщо говорити про допомогу в плані озброєння, то є низка дуже важливих нюансів.

“По-перше, є певні законодавчі обмеження. Вони, звичайно, не такі серйозні, як у Японії. Але ініціатива про відправлення Україні якоїсь серйозної військової допомоги повинна буде пройти через парламент у будь-якому разі. І виникає проблема, тому що більшість у парламенті Південної Кореї належить опозиційній “Демократичній партії Тобуро”. Вона категорично різко налаштована проти нинішньої адміністрації президента Юн Сок Йоля, який представляє партію “Сила народу”. І, найімовірніше, ця ініціатива не буде підтримана в парламенті”, — пояснила Гриценко.

Крім того, це буде дуже непопулярне рішення і серед суспільства, вважає вона.

“Можна говорити про певний рівень підтримки з боку громадськості по відношенню до України, але в країні досить популярний наратив партії “Тобуро” про те, що Юн Сок Йоль нібито зраджує національні інтереси Південної Кореї, намагається втягнути країну в чужу війну десь далеко в Європі, яка мало яким чином відображається на Південній Кореї”, — зазначила гостя ефіру.

Плюс до всього, каже Гриценко, Південна Корея стає дедалі помітнішим і впливовішим гравцем на ринку озброєнь у світі.

“Ми можемо це спостерігати, виходячи з контрактів із різними країнами. Це, зокрема, Польща, наприклад, Румунія, Об’єднані Арабські Емірати. Південна Корея займається продажем озброєння, а не передачею його тим чи іншим країнам, які ведуть активні бойові дії. Північна Корея, передаючи або продаючи Росії ті чи інші види озброєння, робить це з метою, зокрема, тестування. У Південної Кореї немає такої необхідності. У них дуже модернізовані збройні сили, сучасна армія, яка не відчуває необхідності в тому, щоб тестувати своє озброєння на полі бою», — акцентувала Гриценко.

На думку політологині, найімовірніше, найближчим часом утвориться певний новий формат переговорів, до якого залучатиметься і Північна Корея.

“Це саме те, чого Північна Корея домагається: посадити регіональні держави за стіл переговорів, визнання з боку світової спільноти КНДР як повноцінної ядерної держави, висування певної низки умов. Кім Чен Ин — параноїк. Він абсолютно до всіх навколишніх країн, зокрема й Китаю, ставиться з підозрою. І Південну Корею, і Сполучені Штати Америки в КНДР розглядають, як основних ворогів, які тільки й думають про те, щоб здійснити певну зовнішню інтервенцію з метою повалення тоталітарного режиму, а в подальшому — об’єднання Кореї під демократичним Півднем, скажімо так”, — сказала Гриценко.

Вона також зауважила, що Сеул не відмовляється від діалогу з Пхеньяном.

“Тому, найімовірніше, ми найближчим часом побачимо створення якогось нового формату, тому що в Південній Кореї не відмовляються від діалогу з Пхеньяном і готові вести комунікацію, навіть незважаючи на те, які кроки зараз робить КНДР, зокрема, співпрацюючи з Російською Федерацією. Тому реакція на ті дії, які робить КНДР, матиме трохи інший вигляд, інший формат. Найімовірніше, якщо все-таки і буде якась взаємодія і співпраця України з Південною Кореєю, ми не побачимо чогось більшого, ніж консультанти з безпеки і з оборони. Я думаю, що очікувати південнокорейські війська в Україні в тих чи інших масштабах — це вкрай малоймовірний сценарій”, — резюмувала експерт ка.

Раніше південнокорейські парламентарії після брифінгу національного розвідувального агентства заявили, що Північна Корея вже відправила три тисячі солдатів до Росії для підтримки її війни проти України.

Як відреагує Південна Корея на відправлення військових КНДР до Росії — думка політологині

Джерело: uatv.ua (Світ)