Військово-морська логістика мертва для росіян в Азово-Чорноморському регіоні, — Плетенчук

24 жовтня 2024 р. 15:41

24 жовтня 2024 р. 15:41


Російські ракетоносії в Чорне море практично не виходять: в акваторії присутні підводні човни для охорони пункту базування. Про це сьогодні, 24 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

“Ракетоносії в море практично не виходять. Ті, які періодично присутні в акваторії — це підводні човни. Присутні там не тому, що вони — ракетоносії, а тому, що вони — підводні човни, і це дає їм змогу потайки проводити заходи з охорони пункту базування, у цьому випадку — Новоросійська. Тобто вони перебувають у східній частині Чорного моря, відносно недалеко десь від бази, і їхнє завдання насамперед цей пункт базування охороняти”, — розповів він.

Речник зазначив, що російським надводним кораблям небезпечно перебувати в Чорному морі, а без охорони пункт базування залишати не можна.

“І ви бачите, зараз точно так само є в акваторії підводний човен, але він не є носієм, що підтверджує ці висновки про те, що мета їхнього перебування — це не запуск ракет по території. Хоча, звісно, таку ймовірність виключати повністю не можна, тому що запускають вони їх із підводного положення. І такі кейси були цього року, коли поодинокий підводний човен запускав ракети. Невдало запустив у плані ефективності. Ракети ці жодного успіху не мали, але, з усім тим, вони вже теж дійшли висновку, що використовувати “Калібри” як окремий вид озброєння, самостійний, не має сенсу, тому що українське ППО вже досить добре освоїлося в питанні їх знищення”, — сказав Плетенчук.

За його інформацією, російський Чорноморський флот уже досить давно не бере участі й у військовій логістиці.

“Можна сказати, фінальною крапкою стало знищення великого десантного корабля “Цезар Куніков”. Це був, наскільки я пам’ятаю, останній такий кейс. Після цього їх поставили на прикол, і вони фактично перебувають у пункті базування. Ті кораблі, які мали проблеми з бойовою готовністю і, в принципі, зі своїм станом, залишилися в Криму на ремонті, де ми періодично їм допомагаємо проводити невеликий тюнінг цих кораблів, після яких вони знову залишаються на ремонті”, — розповів спікер.

Плетенчук нагадав, що великі десантні кораблі, які були на ходу, росіяни відвели в Новоросійськ.

“Тобто військово-морська логістика в цьому плані для них залишається закритою. Усередині самої бухти переміщуються малі десантні кораблі, але насправді це вже ні на що не впливає, тому що у них водотоннажність, звичайно ж, непорівнянна із середніми десантними й великими десантними кораблями. Тому військово-морська логістика, в принципі, мертва в Азово-Чорноморському регіоні для росіян”, — сказав він.

Військово-морська логістика мертва для росіян в Азово-Чорноморському регіоні, — Плетенчук

Джерело: uatv.ua (Світ)