Чергова спроба Лукашенка перепризначити самого себе на посаду президента, — Латушко про вибори в Білорусі

24 жовтня 2024 р. 16:08

24 жовтня 2024 р. 16:08


У Білорусі визначилися з датою так званих виборів президента. Вони відбудуться 26 січня 2025 року . Це фарс і чергова спроба Лукашенка перепризначити себе на посаду. Він не залишив жодних умов для проведення демократичних виборів у країні. Про це сказав заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко в ефірі телеканалу FREEДОМ .

Він акцентував, що в Білорусі ліквідовано всі опозиційні партії, рекордно зріс рівень репресій. Відбувається масова зачистка білоруського суспільства.

“Назвати виборами це неможливо, коли у країні перебувають тисячі політичних в’язнів, зокрема колишні кандидати на посаду президента ще з кампанії 2020 року і попередніх. Ліквідовано всі 11 опозиційних партій, абсолютно всі незалежні засоби масової інформації, ліквідовано 1 700 недержавних організацій. Коли в країні панує атмосфера страху та терору, коли тривають чистки, затримання, арешти щодня. Чи можна говорити, що дотримано хоч якихось найменших умов для проведення виборів? Ні, це не вибори, це фарс. Це буде чергова спроба Лукашенка перепризначити самого себе на посаду президента Республіки Білорусь”, — наголосив Латушко.

Гість ефіру вважає, що дата 26 січня обрана також не випадково.

“Я думаю, є дві причини. Найвагоміша, виходячи з аналізу тієї інформації, яка надходить як із закритих, так і з відкритих джерел, це потрібність Лукашенка на посаді президента Білорусі в інтересах Російської Федерації, у військово-стратегічних інтересах”, — зазначив Латушко.

За його словами, за 10 хвилин до того моменту, коли публічно заявили про проведення виборів у Білорусі 26 січня, була заява на спільній колегії міністерств оборони Росії та Білорусі.

“Ця заява полягала в тому, що наступного року відбудуться одні з наймасштабніших за останні роки навчання “Запад-2025” спільного регіонального угруповання військ Білорусі та Росії. Фактично це знову створення потенційної загрози як щодо України, так і щодо західних країн”, — зазначив спікер.

Латушко вважає, що в будь-якому разі після 26 січня Лукашенко знадобиться Російській Федерації.

“Балкон стратегічний, Білорусь, ніхто не скасовував. І тут Лукашенко є головним союзником Путіна в агресії проти України”, — доповнив він.

Друга причина вибору дати, на думку Латушка, полягає в тому, що Лукашенко боїться масових протестів.

“У нього психологічна травма з 2020 року, вона вже ніколи не минеться. І тому він хоче створити умови, коли протести найменш вірогідні, бо це Хрещення, це кінець січня, коли більш пасивна така демотивувальна атмосфера, коли складніше вийти на вулицю. Влітку, звичайно, це простіше зробити, тому він призначає вибори на січень”, — пояснив спікер.

Латушко також звернув увагу на те, що вибори в Білорусі відбудуться у певному експрес-порядку. І в нього немає сумнівів у тому, що всі кандидати на пост глави держави, які будуть у списку разом із Лукашенком, є “проєктами” КДБ Білорусі.

“По-перше, вони дострокові. Лукашенко їх робить на четвертий рік, четвертий місяць фактично свого незаконного правління. І вони відбудуться через 85 днів, тобто від вчорашнього дня (23 жовтня, — ред.) 85 днів. 10 днів на реєстрацію ініціативних груп і умовних контркандидатів. Усі ті, хто з’являться у списках, крім Лукашенка, абсолютно будуть агентами, проєктами Комітету державної безпеки Білорусі. Тут сумнівів немає навіть на частки відсотка”, — резюмував гість ефіру.

Раніше повідомлялося, що напередодні виборів Лукашенко змушує силовиків профільтрувати всіх “неблагонадійних”.

Чергова спроба Лукашенка перепризначити самого себе на посаду президента, — Латушко про вибори в Білорусі

Джерело: uatv.ua (Світ)