Як впливають на Росію санкції, які запровадили США — розбір (ВІДЕО)

24 жовтня 2024 р. 17:30

24 жовтня 2024 р. 17:30


США запровадять нові санкції щодо Росії. Про це заявила очільниця Міністерства фінансів США Джанет Єллен. За її словами, вони будуть спрямовані на обмеження торгівлі критично важливими технологіями, зокрема, через треті країни. Як повідомляє Financial Times, після попередження США Туреччина без офіційного оголошення вже заборонила експорт до Росії товарів військового призначення, повідомляє FREEДОМ .

За словами міністерки фінансів США Джанет Єллен, нові санкції будуть оголошені вже наступного тижня.

“Понад два роки коаліція, яку ми сформували відразу після вторгнення Росії в Україну, залишається сильною. Ми введемо нові жорсткі санкції проти тих, хто сприяє військовій машині Кремля, включаючи посередників у третіх країнах, які постачають Росії критично важливі матеріали для її збройних сил”, — заявила вона.

Міністерство фінансів США робитиме подальші кроки щодо посилення правил експортного контролю, зазначила Джанет Єллен. Йдеться про те, що компанії, які ведуть справи із підсанкційними організаціями, будуть відрізані від фінансової системи США. 17 жовтня Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій щодо трьох китайських юридичних осіб та однієї фізичної. Вони причетні до виробництва ударних безпілотників далекого радіусу дії Гарпія для російської армії. Дрони, як зазначили в Мінфіні США, виробляються на китайських заводах у співпраці з російськими оборонними компаніями. У їхній розробці також брали участь фахівці з Китаю.

“Це перші санкції, введені США щодо організацій КНР, які безпосередньо розробляють і виробляють комплексні системи озброєнь у партнерстві з російськими компаніями”, — йдеться у заяві Міністерства фінансів США.

Експорт більшої частини товарів подвійного призначення до Росії безпосередньо заборонено. Але Москва знайшла нові маршрути перевалки товарів, включаючи Індію, Малайзію та Таїланд. Влітку Вашингтон закликав Анкару припинити експорт до Росії американського обладнання, яке можна використати у військових цілях. Як пише Financial Times, після попередження США Туреччина без офіційного оголошення заборонила переправляти до Росії товари подвійного призначення. Йдеться про електроніку, процесори, карти пам’яті для ракет і дронів, системи дистанційного керування, верстати та інше обладнання, необхідне при виробництві озброєнь.

“В останні тижні турецька влада внесла зміни до національної електронної митної системи. Турецьким експортерам тепер заборонено постачати до Росії американську продукцію зі списку 50 високотехнологічних товарів, складеного військовими фахівцями США, ЄС, Великобританії та Японії”, — пише Financial Times.

За інформацією Financial Times, до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну місячний експорт високотехнологічних товарів із Туреччини до Росії становив близько 3 млн дол. в місяць. Але до грудня 2022 року, за даними турецької статистики, він злетів майже до 38 млн дол. Однак у 2024 році після того, як США видали указ про вторинні санкції, турецькі банки різко скоротили бізнес із російськими контрагентами, і турецько-російський товарообіг упав до 4,5 млн дол. Як зазначили експерти, неоголошені заборони Анкари на експорт військової продукції до Росії — це явна ознака того, що Туреччина відходить від ролі рятувального кола від західних санкцій.

Нагадаємо, США мають намір посилити тиск на Росію, щоб позбавити її прибутків від експорту газу.

Як впливають на Росію санкції, які запровадили США — розбір (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)