Третій парламентський саміт Кримської платформи проходить у Ризі — перші заяви учасників

24 жовтня 2024 р. 17:57

24 жовтня 2024 р. 17:57


Третій парламентський саміт Кримської платформи проходить сьогодні, 24 жовтня, у Ризі. У столиці Латвії зібралися делегації з понад 40 країн, а також представники міжнародних організацій. Учасники обговорять глобальний вплив російської агресії та поширення правди про злочини Росії. Саміт триватиме два дні, і офіційні заходи триватимуть до самого вечора, інформує FREEДОМ .

Перед учасниками саміту Кримської платформи в онлайн-форматі виступив президент України Володимир Зеленський. Глава держави подякував партнерам за підтримку і наголосив, що всі дії Росії, починаючи із захоплення українського Криму, ніколи не будуть прийняті міжнародною спільнотою. Він також наголосив, що винні у злочинах обов’язково мають понести покарання.

“Злочинець не повинен виграти цю війну. Ми повинні вистояти в боях, які йдуть зараз на землі в Україні. Так само ми маємо вистояти в битвах, що тривають у площині дипломатії. Росія ухиляється від справжньої дипломатії і не хоче віддавати викрадене. Але потрібно змушувати їх робити це. Тобто, потрібно посилювати Україну і наші з вами спільні позиції. Україна представила партнерам план перемоги, який містить усе необхідне, щоб позбавити Росію будь-яких альтернатив, на які вона зараз розраховує, окрім справедливого миру”, — наголосив президент.

Попри десятиліття російської окупації Криму, півострів не віддалився від України. Про це заявив голова українського парламенту Руслан Стефанчук, виступаючи перед учасниками саміту Кримської платформи. За його словами, Україна ніколи не відмовиться від Криму, як не відмовиться і від найменшого клаптика своєї землі.

Стефанчук також закликав представників парламентів, присутніх на зустрічі, сприяти визнанню депортації кримських татар актом геноциду, як це зробили країни Балтії, Польща та Канада. Він також закликав збільшити обсяг військової допомоги Україні.

“Я прошу кожного з вас сприяти збільшенню військової підтримки України. Українські міста потребують систем протиповітряної оборони, нам потрібно, врешті-решт, закрити небо і захистити наших громадян. Я прошу вас сприяти наданню дозволу сусіднім з Україною країнам ЄС і НАТО збивати ворожі ракети і дрони, які досягають західних кордонів нашої країни. Для нас важливо зняти будь-які обмеження на надання та використання далекобійної зброї по законних військових об’єктах і цілях на території Російської Федерації. Ми очікуємо додаткових рішень щодо постачання літаків F-16”, — заявив спікер парламенту України.

Щонайменше 218 громадян України в тимчасово окупованому Росією Криму позбавлені волі за сфабрикованими політично вмотивованими кримінальними справами, з яких 136 — кримські татари. Також заборонено діяльність їхнього представницького органу — Меджлісу. З початком повномасштабної війни Кримський півострів перетворився на військовий плацдарм, який Росія використовує для масового вбивства мирних українців. Це лише частина російських злочинів, про які у своєму виступі на Саміті повідомив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

“Поки триває окупація, ці злочини триватимуть. Наша позиція має бути чіткою: війна Росії проти України розпочалася в Криму і звільненням Криму вона має завершитися. Будь-які пропозиції залишити Крим окупанту не приведуть до бажаного справедливого миру, якого ми прагнемо досягти. Як наголосив наш президент Володимир Зеленський — Україна не торгує своєю землею і не кидає своїх людей. Тому ми віримо, що вся територія України, включно з Кримом, буде звільнена, і все робимо для цього”, — акцентував перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Росія становить небезпеку не тільки для України, а й для світової глобальної безпеки. Про це нагадала глава Міністерства закордонних справ (МЗС) Латвії Байба Браже у своєму виступі на саміті.

“Хочу наголосити, що слід притягати до відповідальності за злочини, вчинені агресором. Росія повинна відповісти. Ці імена відомі — імена ґвалтівників, тих, хто віддавав злочинні накази. Створення спецтрибуналу має підтримку в усьому регіоні. Притягнути Росію до відповідальності — це те, що ми маємо спільно зробити. Це потрібно для забезпечення сталого і справедливого миру в Україні”, — заявила глава МЗС Латвії.

Третій парламентський саміт Кримської платформи проходить у Ризі — перші заяви учасників

Джерело: uatv.ua (Світ)