США виділяють Україні 800 млн доларів на виробництво дронів як альтернативу дозволу на далекобійні удари по РФ, — Криволап

24 жовтня 2024 р. 18:23

24 жовтня 2024 р. 18:23


За півтора року Україні вдалося увійти до числа передових країн з розробки дронів. США спрямують близько 800 млн доларів для розвитку цієї сфери. Як заявив глава Пентагону Ллойд Остін під час свого візиту до Києва, це дасть можливість Україні розвивати свою ракетну галузь і свою продукцію, яка стане альтернативою далекобійному західному озброєнню. А гідні розробки в України є вже зараз. На цьому в ефірі телеканалу FREEДOM акцентував авіаційний експерт Костянтин Криволап.

“Насправді заява Ллойда Остіна про надання Україні 800 млн доларів на розвиток українського дронобудування прозвучала на тлі інформації про створення української ракети-дрона “Паляниця”. У США справді вважають, що вона може стати дуже вагомою альтернативою для далекобійного західного озброєння. Тобто, іншими словами, цілком може його замінити. Особливо на тлі того, що США так і не наважилися дати Україні дозвіл на далекобійні удари вглиб території Росії західною зброєю. Тому бачачи перспективу українських розробок, вирішили просто вкласти гроші для налагодження масового виробництва української зброї”, — зазначив авіаційний експерт.

За його словами, дрон-ракета “Паляниця” — це, по суті, маленька крилата ракета, яка вже ефективно показала себе в ударах по об’єктах РФ.

“Так, ця ракета набагато специфічна. У неї досить велика для крилатої ракети аеродинамічна поверхня, що дає їй змогу далі літати, мати більш економний двигун. Один із плюсів цієї ракети в тому, що вона може стартувати не тільки з носія, а й із землі. При цьому досить швидко, близько до цілі. І її можна дуже швидко розгортати. Грубо кажучи — ти злетів, полетів, де треба, влучив. Причому, можна не підійматися високо в повітря, а зробити свою програму на малій висоті”, — пояснив гість ефіру.

На його думку, США вважають, що в України з її розробками справді є потенціал і можливості.

“А з іншого боку, США таким чином знайшли рішення, за допомогою якого можна не підвищувати ескалацію з РФ. Це ми вважаємо, що ескалація не буде підійматися. США вважають по-іншому. І цю думку потрібно поважати, тому що це все-таки партнери України”, — додав авіаційний експерт.

Він зазначив: по суті, виділення Україні грошей на дронобудівництво — дуже продуманий і ефективний крок. Від цього українська сторона тільки виграє.

“Головна проблема України в дронобудівництві — не в розробці нових дронів. Найголовніша проблема — це поставити на серійне виробництво вже готову розробку. Тут дійсно виникає дуже багато проблем. Проблеми з виробничими потужностями, з персоналом, тому що дуже багато професійних кадрів пішли на фронт. Це свідчить про те, що машинобудування в Україні нині перебуває в глибокій кризі. Проте за півтора року війни Україна вийшла в число найбільш передових країн з розробок у дронах. Тому що ті дрони, які є зараз у нас, у світі були взагалі невідомі”, — розповів Криволап.

За його словами, з кожним місяцем українські дронові розробки стають дедалі ефективнішими.

“Усі думали, що дронобудування розвиватиметься в бік величезних дронів, які здатні літати, здалеку все дивитися, пускати ракети тощо. Виявилося, це неефективно. Тому зараз усі розробки спрямовані на те, щоб зробити маленькі дрони, малопомітні й дуже-дуже точні. І Україна якраз іде в ногу з часом. Українські дрони вже показали свою ефективність, знищуючи об’єкти противника на його ж території. Поки що є одна проблема — в українських дронів поки що не вистачає достатніх швидкостей, вони повільно літають. Але я думаю, що вже найближчим часом українські розробники впораються і з цим. А додаткові гроші на нові розробки, які нададуть США, це додатковий плюс”, — резюмував Костянтин Криволап.

США виділяють Україні 800 млн доларів на виробництво дронів як альтернативу дозволу на далекобійні удари по РФ, — Криволап

Джерело: uatv.ua (Світ)