Основні теми парламентського саміту Кримської платформи назвав Барієв

24 жовтня 2024 р. 18:23

24 жовтня 2024 р. 18:23


Головними темами обговорення на парламентському саміті Кримської платформи, що проводиться сьогодні, 24 жовтня, у столиці Латвії Ризі є визнання депортації кримських татар геноцидом, а також план перемоги України, до якого вже є охочі приєднатися. Про це сьогодні, 24 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

За його словами, у засіданні Кримської платформи взяли участь представники близько 70 країн, у тому числі близько 40 делегацій прибули до Риги, а решта брали участь онлайн.

“У рамках програми третього саміту міжнародної Кримської платформи парламентського рівня передбачено пленарне засідання, яке нещодавно закінчилося. Але робота продовжується. Вона почалася ще вчора, коли проводилися side event, тобто паралельні заходи. І зараз ще відбуваються паралельні заходи, на яких обговорюються детальніше ті чи інші напрямки. Наприклад, учора ми почали говорити про те, що депортація кримських татар має бути визнана геноцидом. І саме Латвія є першою закордонною країною, яка визнала депортацію геноцидом”, — зауважив Барієв.

Він нагадав, що ті злочини, які відбувалися щодо кримськотатарського народу у 1944 році, Росія повторює і зараз.

“Звичайно ж, основне посилання саміту — це депортація кримськотатарського народу та визнання депортації геноцидом. Ще один основний посил — це план перемоги Зеленського. Ми сьогодні чули, що деякі країни публічно заявили, що готові приєднатися до цього плану перемоги. Це важливо”, — сказав голова Кримськотатарського ресурсного центру.

Барієв звернув увагу, що країни, які взяли участь у роботі саміту Кримської платформи, підтримують Україну, її територіальну цілісність і ініціативи.

“Це говорить про те, що ми єдині, ми боротимемося за цілісність України, ми боротимемося за цивілізацію, і ми боротимемося всі разом за міжнародне право, щоб воно працювало”, — додав він.

Нагадаємо, парламентський саміт Кримської платформи відбувається сьогодні, 24 жовтня, у Ризі. У столиці Латвії зібралися делегації із понад 40 країн, а також представники міжнародних організацій. Учасники обговорять глобальний вплив російської агресії та поширення правди про злочини Росії. Саміт триватиме два дні, і офіційні заходи відбуватимуться до вечора.

Основні теми парламентського саміту Кримської платформи назвав Барієв

Джерело: uatv.ua (Світ)