Парламент Австрії вперше очолив представник ультраправої партії

24 жовтня 2024 р. 20:02

24 жовтня 2024 р. 20:02


Представник ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) Вальтер Розенкранц був обраний президентом Національної ради Австрії.

Як передає кореспондент Укрінформу, за нього під час установчого засідання цієї нижньої палати австрійського парламенту у четвер проголосували 100 депутатів з 183-місної Нацради.

Таким чином вперше посаду спікера парламенту – другу найвищу посаду у республіці – обійняв представник Партії свободи, коріння якої сягає повоєнного часу, і першими керівниками якої були колишні нацисти з СС (SS). Наразі FPÖ також вважається найбільш проросійською партією в Австрії, виступаючи за припинення допомоги "воюючій стороні Україні", називаючи українську владу "режимом Зеленського" та закликаючи до скасування санкцій проти Росії.

У своїй інавгураційній промові Розенкранц, який деякими оглядачами розглядається як представник помірного крила ультраправої партії, заявив, що буде виконувати свої обов’язки на посаді у конструктивній співпраці з двома іншими членами президії Нацради. Він запевнив, що працюватиме разом з п'ятьма парламентськими групами на основі консенсусу, а найважливішим мірилом для нього є австрійська конституція, свобода та основні права та регламент Національної ради.

Розенкранц вже був членом Національної ради від Партії свободи з 2008 по 2019 рік, у тому числі очолюючи парламентську фракцію партії з 2017 по 2019 рік. З 2019 року 62-річний політик обіймав посаду в "Народній адвокатурі" – інституті омбудсмена в Австрії .

Під час установчого засідання Національної ради Австрії у четвер також було обрано її другого та третього президентів – ними стали Петер Гаубнер від Австрійської народної партії (ÖVP) та Доріс Бурес від Соціал-демократичної партії Австрії (SPÖ).

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня в Австрії пройшли вибори до Національної ради (нижня палата парламенту). На них найбільше голосів здобула праворадикальна та проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ) – 28,8%, випередивши правлячу Австрійську народну партію (ÖVP), яка отримала 26,3%. Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) отримала 21,1%, ліберальна партія NEOS - 9,1%, "Зелені" - 8,2%.

Попри перемогу ультраправої партії, 22 жовтня федеральний президент Австрії Александр ван дер Беллен доручив канцлеру і голові Австрійської народної партії (ÖVP) Карлу Негаммеру сформувати коаліційний уряд, розпочавши переговори з Соціал-демократичною партією та, можливо, ще третьою партією. Це пов’язано з тим, що крайнє права Австрійська партія свободи, яка отримала найбільше голосів, не змогла знайти собі партнера для співпраці. У ÖVP виключила співпрацю з FPÖ під керівництвом Герберта Кікля, а SPÖ, NEOS та "Зелені" принципово не захотіли співпрацювати разом з FPÖ.

Парламент Австрії вперше очолив представник ультраправої партії

Джерело: ukrinform.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua