Як Путін намагався використати саміт БРІКС і що з цього вийшло — подробиці (ВІДЕО)

24 жовтня 2024 р. 21:29

24 жовтня 2024 р. 21:29


Росії не вдалося нав’язати учасникам саміту БРІКС (міжнародний економічний альянс, який 2006 року створили Бразилія, Індія, Китай, ПАР) свій погляд щодо агресії проти України. Про це Міністерство закордонних справ України повідомило в соцмережах. Відомство проаналізувало підсумкову декларацію саміту БРІКС у Казані та звернуло увагу, що об’єднання не має єдиної позиції щодо війни Росії проти України. Абсолютна більшість країн підтримала принципи Статуту ООН, інформує FREEДОМ .

Делегації з 36 країн приїхали в російську Казань на саміт БРІКС. Серед них 22 глави держав, таких як: Китай, Індія, ПАР, Єгипет і Туреччина, відзвітували в Кремлі. Мета Путіна — продемонструвати, використовуючи саміт БРІКС, що Росія не перебуває в ізоляції, а також послабити вплив Заходу, пише The Telegraph. Однак, через розбіжності серед учасників, російський диктатор може не досягти своїх цілей. Зокрема, такі лідери країн-учасниць БРІКС, як президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва і наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммад бін Салман не з’явилися на саміті.

“У БРІКС є дивні соратники, які ніколи не дійдуть згоди, зокрема Китай та Індія. Єгипет та Ефіопія теж навряд чи досягнуть згоди, так само як і Саудівська Аравія з Іраном. На відміну від “Великої сімки” промислово розвинених країн, ворожнеча між стародавніми і сучасними країнами, найімовірніше, зірве амбіції Путіна”, — з публікації видання The Telegraph.

Попри те, що Росія приймає саміт БРІКС — об’єднання, на яке припадає 45% населення і 35% світової економіки, — Вашингтон не бачить у цьому загрози для Заходу, заявив радник Білого дому з нацбезпеки Джон Кірбі.

Кірбі зазначив, що через міжнародну ізоляцію Москва змушена робити радикальні кроки для підтримки своєї військової економіки.

“Кожна країна може ухвалювати суверенні рішення про те, з ким асоціюватися і в якому форматі. І ви знаєте, ми не розглядаємо угоду БРІКС як загрозу”, — сказав радник Білого дому з нацбезпеки.

Одним із гостей саміту став генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. У МЗС України розкритикували його за те, що він прийняв запрошення Путіна на саміт БРІКС, але не був присутнім на мирному саміті у Швейцарії, присвяченому російській війні проти України, який відбувся раніше.

Зі свого боку заступник Гутерріша Фархан Хак зазначив, що поїздка Генсека ООН є “стандартною практикою”.

“Усе в історії повторюється по спіралі: один раз у вигляді трагедії, інший — у вигляді фарсу. Сьогодні ми спостерігаємо трагіфарс, і участь голови ООН не змінює цього. Усе це вже було. Уже було перетягування каната між СРСР і Америкою, зокрема в міжнародних організаціях. Хто переміг у цьому перетягуванні, нагадувати, напевно, не потрібно”, — наголошує політтехнолог і публіцист Ростислав Мурзагулов.

У Євросоюзі також відреагували на візит Антоніу Гутерріша на саміт БРІКС. Представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано переконаний, що присутність у Казані генсека ООН посилить заклик до РФ і Путіна повністю припинити агресію проти України та негайно вивести російських військових з української території.

Як Путін намагався використати саміт БРІКС і що з цього вийшло — подробиці (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)