Військові з КНДР уже в зоні бойових дій: як розвиватиметься ситуація — аналіз експертів

24 жовтня 2024 р. 22:22

24 жовтня 2024 р. 22:22


Перші підрозділи військових із КНДР, які пройшли навчання на східних російських полігонах, уже прибули в зону бойових дій. Головне управління розвідки Міністерства оборони України зафіксувало 23 жовтня їхню появу в Курській області Росії.

Глава Пентагону Ллойд Остін також заявив, що у США є докази присутності війська КНДР у Росії. Цю інформацію також підтверджує розвідка Південної Кореї.

Де зараз військові з КНДР на території Росії і яка реакція світу?

Підготовка солдатів армії КНДР, які прибули до Росії, відбувається на п’яти військових полігонах, розташованих на сході держави-агресора, повідомили в українській розвідці. Росія має намір залучити до війни проти України близько 12 тисяч військових із КНДР. Серед них 500 офіцерів, зокрема три пхеньянські генерали.

“Відповідальним за контроль військового вишколу та адаптації військ КНДР Москва призначила заступника міністра оборони Росії Юнус-бека Євкурова. Відправлених Пхеньяном солдатів комплектують амуніцією, постіллю, зимовим одягом і взуттям, а також гігієною. Зокрема, кожному північному корейцю Москва, згідно зі встановленими нормами, щомісяця виділятиме 50 метрів туалетного паперу і 300 грамів мила”, — зазначають у розвідці.

Глава Пентагону, виступаючи в Римі, заявив, що передбачуване розгортання північнокорейських військ у Росії — це черговий доказ, що в Кремля гостра нестача живої сили.

“Що саме вони там роблять? Залишилося дізнатися. Це речі, в яких ми повинні розібратися”, — підкреслив Ллойд Остін.

В обмін на людей Пхеньян запросив у Москви технології для тактичної ядерної зброї, заявив глава ГУР МО Кирило Буданов.

Так зване розширення співпраці між Пхеньяном і Москвою — результат підписаного в червні 2024 року договору про стратегічне партнерство, що передбачає, крім іншого, взаємну військову підтримку. Попри те, що ні в Москві, ні в Пхеньяні інформацію про виряджання північнокорейських солдатів до Москви не коментують, у соціальних мережах уже є відео, яке це підтверджує.

У Вашингтоні поки що немає конкретних рішень у відповідь на появу військ КНДР у Росії. Тоді як влада Сеула заявила про готовність вжити поетапних заходів у відповідь на військову співпрацю Пхеньяна з Москвою. Зокрема, Південна Корея розглядає можливе виряджання зброї в Україну.

“Уряд закликає до негайного виведення північнокорейських військ, і якщо нинішня військова змова між Північною Кореєю і Росією продовжиться, ми не терпітимемо, а діятимемо рішуче разом із міжнародною спільнотою”, — заявив перший заступник радника з національної безпеки Південної Кореї Кім Те Хе.

Досі Південна Корея — один із провідних виробників зброї у світі, обмежувалася нелетальною допомогою Україні, включно з обладнанням для розмінування.

Відправлення північнокорейських солдатів на війну проти України — серйозний крок Москви в бік погіршення відносин із Сеулом, упевнені аналітики. Водночас військові експерти зазначають, що нові солдати з КНДР — не додаткова підтримка російської армії, а скоріше спроба Путіна компенсувати величезні втрати в живій силі.

У зв’язку з повідомленнями про відправлення військ КНДР у Росію Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель від імені ЄС виступив із заявою, в якій заявив, що такі дії будуть ворожим актом КНДР із серйозними наслідками для європейського і глобального миру і безпеки.

“Європейський Союз координуватиме свої дії з міжнародними партнерами з цього питання, включно із заходами реагування”, — повідомив Боррель.

Думки експертів

Наскільки активно Росія залучає військових з КНДР у війні проти України, в ефірі телеканалу FREEДОМ міркували:

  • Віктор Ягун , директор Агентства реформування сектору безпеки, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ у 2014-2015 роках;
  • Іван Варченко , експерт з питань національної безпеки;
  • Дмитро Левусь , політолог-міжнародник;
  • Ігор Рейтерович , політолог;
  • Олександр Коваленко , військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”.

ВІКТОР ЯГУН: КНДР не хоче отримати досвід, адже людей убудуть кидати в “м’ясні” штурми

— Для того, щоб отримати досвід, який хоче отримати Північна Корея, необхідно мати цілі підрозділи, які будуть розподілені: штурмові, розвідка, дрони, механізовані підрозділи, артилерія, сапери. Але Росія має зовсім інші цілі.

Це ніякий не досвід. Це просто вбивство, коли “м’ясом” закидають окопи. Північна Корея тут виступає в якості, не знаю, чи розуміють вони, що відбувається, чи їм важливіші ті преференції, які їм пообіцяли. Але який бойовий досвід можуть отримати знищені солдати на полі бою?

Чому мовчать наші партнери? Тому що в разі, якщо ми візьмемо в полон якогось північнокорейця, що ми побачимо? Російську форму, російські відзнаки, ймовірно, російські документи, оформлені на умовного бурята або тувинця. Від цього нічого не зміниться. Тобто це може бути людина з Таджикистану, яка підписала контракт, або північнокореєць, який також підписав контракт. Підрозділу не існує. У зв’язку з цим Північна Корея фактично не несе відповідальності. Хоча всім зрозуміло, що 10 чи 12 тисяч людей, які з’являться на лінії фронту, це, звісно, серйозна допомога ворогу, попри його короткочасне посилення.

ІВАН ВАРЧЕНКО: КНДР посилає сигнали Південній Кореї про майбутню війну

— У мене немає причин говорити про те, що Північна Корея не налаштована допомагати Росії і згодна лише підігравати інформаційно, оскільки ми бачили ракети і снаряди з Північної Кореї, бачили їх уже в українських полях, бачили, як вони працюють по українських населених пунктах. Немає причин говорити, що Північна Корея не є для нас ворожою державою, яка простягнула руку агресору — Росії, яка напала на Україну.

Для КНДР це можливість використати ситуацію в інформаційному плані і, звісно ж, як і в кожній війні, можливість взяти участь на полі бойових дій. Це дає змогу, звісно ж, удосконалити армію, зробити її більш готовою до тих викликів і до тих особливостей ведення війни, які актуальні на той чи інший історичний момент. На сьогодні українське поле битв є дуже цікавим, і тут, як би це не звучало, воно також цікаве для інших держав, які бажають навчити свої збройні сили сучасним бойовим діям.

І, звісно ж, мілітаризована північнокорейська держава намагається в такий спосіб показати свої здібності та підготувати своїх солдатів, щоб ті були більш готові до сучасної війни. Зокрема в інформаційному полі вони говорять про те, що це буде війна з Південною Кореєю.

ДМИТРІЙ ЛЕВУСЬ: Путіну вигідні настрої Кім Чен Ина

— Ми стали забувати про те, що таке Північна Корея. Точніше, як вона себе поводить.

Тому що незважаючи ні на що, Північна Корея робить усе можливе, щоб населення сприймало країну як обложену фортецю. Північна Корея рада воювати з усім світом, тим більше, що в неї є атомна бомба. Можна подивитися на ситуацію ще й через призму загального протистояння КНР зі США, з Японією і Південною Кореєю та іншими країнами. Тож створення нестійкості у світі — бажання, яке збіглося у КНДР і Росії.

Росія зруйнувала систему санкційної політики світу проти Північної Кореї. Москва, за великим рахунком, випустила монстра у вільне плавання.

ІГОР РЕЙТЕРОВИЧ: Захід буде зобов’язаний відреагувати належним чином, якщо військові КНДР опиняться на фронті

— Сам факт видачі форми або навіть присутності північнокорейських військових на якомусь далекосхідному полігоні поки що не є ознакою залучення КНДР безпосередньо у війну проти України. Російська Федерація, наприклад, досить регулярно влаштовує спільні навчання з іншими країнами. Тому Росія може це все подати, звичайно, як, наприклад, елемент спільних навчань, спільної підготовки.

Західні країни поки що з формальної думки не мають підтверджень безпосередньої участі північнокорейських військових у війні проти України. А от факти використання північнокорейських балістичних ракет є. Відповідно, на Заході ухвалюватимуть рішення, виходячи з тієї ситуації, яка складеться. Зрозуміло, що нам би хотілося превентивних дій.

Якщо північнокорейські військові з’являються на фронті, Заходу доведеться реагувати і робити це не шляхом висловлення занепокоєння, а якимись конкретними діями, оскільки йтиметься про те, що це вже не російсько-українська війна. Якщо ці факти буде підтверджено, щонайменше для Вашингтона це має стати дуже серйозною червоною лінією, за якою мають наступити зовсім інші дії.

Ніхто насправді, навіть Кім Чен Ин, не знає, як ці військові триматимуться, якщо братимуть участь у війні, як вони себе поведуть безпосередньо на полі бою. Востаннє Північна Корея реально воювала тільки в 1950-х роках з Південною Кореєю.

ОЛЕКСАНДР КОВАЛЕНКО: Російським військам не вистачає людей через Курську операцію ЗСУ

— У Російської Федерації зараз виникають серйозні проблеми з людським ресурсом, який необхідний для стабілізації лінії зіткнення, зокрема в Курській області. Як ми бачимо, їхній “контрнаступ”, що розпочався 10 вересня, не приніс якихось істотних результатів. Минуло вже практично півтора місяця, але, незважаючи на те, що зосереджене угруповання вже понад 40 тисяч у Курській області з боку російських військ, істотного результату навіть при такій кількісній перевазі не фіксується.

Тому посилення Курського угруповання бачиться російському командуванню виключно людським ресурсом. Залишається тільки взяти ресурс звідкись ззовні, з іншої якоїсь країни, зокрема Північної Кореї. Тому вони будуть таким чином намагатися компенсувати брак людського ресурсу. Як мінімум, у ближній тиловій зоні по лінії бойових зіткнень.

Можемо говорити про те, що окремо взяту ділянку [фронту] виділять виключно для оперування північнокорейських військових. Але в будь-якому разі вони повинні будуть взаємодіяти з іншими підрозділами: запитувати артилерійську підтримку, авіаційну. Повинні будуть не потрапити під удар російської ж артилерії або російської ж авіації. Тобто взаємодія в таких умовах має відбуватися постійно. І не просто в режимі 24 на 7, вона має відбуватися в щохвилинному режимі.

І той факт, що в Курській області присутня велика кількість підрозділів, знятих абсолютно з різних плацдармів, які перейшли з груп військ абсолютно з різних напрямків — з лівобережної Херсонщини, з Куп’янського напряму, з Верем’янського, ще раз вказує на те, що Росія не має достатнього резерву, який вона може використати одномоментно для закриття потреб навіть на своїй території. Тому вона і звертається за підтримкою до Північної Кореї. Як би це не звучало неймовірно, але не вистачає свого власного людського ресурсу для війни проти України.

Військові з КНДР уже в зоні бойових дій: як розвиватиметься ситуація — аналіз експертів

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua