БРІКС не є політичним блоком і його не слід порівнювати з НАТО чи ЄС — розбір експерта

24 жовтня 2024 р. 22:49

24 жовтня 2024 р. 22:49


Попри спроби Росії використати БРІКС (міжнародний економічний альянс, який 2006 року створили Бразилія, Індія, Китай, ПАР) як засіб політичного тиску на Захід, реальна природа цієї організації полягає в економічних інтересах її членів. Про це сьогодні, 24 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

“БРІКС не потрібно розглядати як якийсь синонім НАТО, наприклад, східного якогось, або як синонім, наприклад, Євросоюзу. Це не політичний блок. Спільний знаменник БРІКС — це дійсно економіка: інтерес до ринків, інтерес до доступу до китайських товарів за пільговими умовами, до індійських товарів, до Індії та Китаю як до ринків збуту, а також можливість торгувати в національних валютах, що особливо цікавить Туреччину”, — сказав він.

Експерт зазначив, що БРІКС передбачає створення альтернативного, незахідного простору для міжнародної торгівлі. Це є спільним знаменником організації.

“Немає спільної політики БРІКС і тим паче немає спільних підходів до геополітики і безпеки. Вони навіть у широкому сенсі неможливі, тому що Китай та Індія в цьому плані між собою якраз дуже сильно суперечать”, — наголосив Божко.

За його словами, нині Індія стає дедалі більшим союзником Сполучених Штатів, а Китай дедалі більше посідає позиції їхнього противника.

“Крім усього іншого, кілька держав зі статусом головних союзників США поза НАТО подали заявки в БРІКС, зокрема Єгипет і ПАР, що не дає змоги чітко політично визначити БРІКС як геополітичне утворення, яким Путін хоче частково лякати Захід, США та Україну. Це частково відповідає російському баченню того, що потрібно робити з БРІКС. Однак йде в розріз із регіональними інтересами країн, які туди зайшли суто за економічним треком”, — підсумував Ярослав Божко.

Нагадаємо , представник зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Петер Стано заявив, що Росії не вдалося маніпулювати декларацією саміту БРІКС, щоб використати її для виходу з міжнародної ізоляції в питанні агресії проти України.

БРІКС не є політичним блоком і його не слід порівнювати з НАТО чи ЄС — розбір експерта

Джерело: uatv.ua (Світ)