У Польщі судять фермера, який кликав Путіна "розібратися з Україною"

24 жовтня 2024 р. 22:51

24 жовтня 2024 р. 22:51


У Польщі судять фермера, який у лютому цього року під час протестів проти завезення українського зерна в Гожичках у Сілезії вивісив на своєму тракторі банер зі зверненням до російського агресора Путіна і прапор СРСР. З ним разом була його дочка, проти якої теж висунуто звинувачення.

Про це повідомляє TVN24 .

На банері було написано: «Путін, наведи лад з Україною, Брюсселем і нашими правителями!»

Прокуратура повідомила, що фермера Петра Г. звинувачують у закликах до початку війни проти Росії Польщі та вихвалянні російської агресії в Україні. Присутність радянського прапора було розцінено як пропаганду комуністичної ідеології, яка заборонена в Польщі.

З 13 квітня 2022 року в Польщі діє закон «Про спеціальні рішення щодо протидії підтримці агресії проти України та захисту національної безпеки», тому дії поліції та прокуратури були правомірними. У Кримінальному кодексі Польщі сказано: хто публічно пропагує нацистську, комуністичну, фашистську ідеологію або ідеологію, що закликає до застосування насильства з метою впливу на політичне або суспільне життя, карається позбавленням волі на строк до 3 років. Таке ж покарання застосовується за виготовлення або презентацію предмета, що є носієм ідеології цього виду.

За словами прес-секретаря районної прокуратури Глівіце, Пьотр Г. і Агата Г. спочатку не визнали себе винними за пред'явленими їм звинуваченнями, вказавши на намір «привернути увагу до поточних проблем сільського господарства». Зрештою вони обидва визнали себе винними за пред'явленими обвинуваченнями і подали заяви про добровільне підпорядкування покаранню, узгодженому з прокурором.

Публічне розпалювання або вихваляння агресивної війни карається позбавленням волі на строк до п'яти років. Публічна пропаганда комунізму чи іншої тоталітарної ідеології карається позбавленням волі на строк до трьох років.

Суд ще не завершено, але сама по собі справа дуже показова: за кожне слово чи дію, спрямовану проти когось або на користь агресора, треба відповідати за законом, і це чітко продемонстрували польські правоохоронні органи.

Нагадаємо, польське видання Wyborcza стверджувало, що організатори заходу були здивовані ситуацією і заявили, що за зміст написаного на банерах відповідають самі учасники. Банер було знято з транспортного засобу поліцією. Польський міністр внутрішніх справ уже заявив, що щодо автора цього банера «вживають заходів» і що потурання подібним злочинним діям не буде.

Водночас, як пише Wyborcza, фермери, з якими поспілкувалися журналісти, зазначили, що вони не мають нічого проти України.

«Ми тримаємо за них кулаки в цій війні, бо знаємо, що, коли вона програє, на нашому кордоні буде Росія, яка погрожуватиме застосувати силу проти наших сусідів. Після вторгнення 24 лютого 2022 року більшість із нас поїхали допомагати. Хтось поїхав до кордону з їжею, хтось прийняв біженців під свій дах. Ми допомагаємо їм як держава у військовому та іншому плані. Але питання сільськогосподарської продукції - це інша справа, це втручання в наш ринок», - стверджували мітингувальники.

У Польщі судять фермера, який кликав Путіна "розібратися з Україною"

Джерело: zn.ua (Світ)