У відповідь на співпрацю РФ і КНДР Сеул може передати Україні зброю — деталі (ВІДЕО)

24 жовтня 2024 р. 23:18

24 жовтня 2024 р. 23:18


Росія намагається утримати Південну Корею від допомоги Україні. Країна-агресор побоюється, що Сеул надасть Києву необхідну військову допомогу — у відповідь на залучення північнокорейських солдатів у війну Росії проти України. Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни. Як на дедалі тіснішу співпрацю Москви і Пхеньяну реагує Південна Корея, і які типи зброї країна могла б надати Україні, розповідає FREEДOM .

Україна вже фіксувала військових із Північної Кореї на окупованих Росією територіях. 23 жовтня їх помітили в Курській області, підтвердили в Головному управлінні розвідки Міноборони України. Такий розвиток подій становить значну загрозу для всієї міжнародної спільноти й особливо для Південної Кореї, яку Пхеньян визнав ворожою державою.

“Уряд закликає до негайного виведення північнокорейських військ, і якщо нинішня військова змова між Північною Кореєю та Росією продовжиться, ми не терпітимемо, а діятимемо твердо разом із міжнародною спільнотою. Уряд робитиме поступові кроки у відповідь відповідно до розвитку військового співробітництва Росії та Північної Кореї після розміщення північнокорейських військ”, — заявив перший заступник радника з національної безпеки Південної Кореї Кім Те Хьо.

Південна Корея від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну надає Києву гуманітарну та фінансову допомогу. Країна приєдналася до західних санкцій і ввела експортні обмеження щодо федерації. Але, бувши одним із найбільших експортерів озброєнь у світі, Сеул не наважувався на прямі постачання зброї та техніки Києву. Однак після передачі КНДР Росії спочатку зброї, а тепер і військових позиція Сеула може змінитися.

“У червні Південна Корея заявила про можливість постачання зброї Україні після того, як північнокорейський лідер Кім Чен Ин і Володимир Путін підписали угоду про взаємну оборону. Однак поки що Сеул зберігає свою позицію щодо надання Україні нелетальної військової та гуманітарної допомоги. Тепер серед можливих сценаріїв — відправка зброї для захисту і нападу”, — з публікації Yonhap.

За часів холодної війни США накопичили на території Південної Кореї значний запас артилерійських снарядів, а у 2000 роках — продали їх Сеулу. Так, у розпорядженні Південної Кореї опинилися сотні тисяч снарядів калібру 155 мм і 3 млн 400 тис. снарядів калібру 105 мм.

“Особливість ситуації у південнокорейців зараз полягає в тому, що у них зі 105-мм артилерії є тільки мобільні артсистеми K105 HT, які по суті є імпровізованими САУ на шасі вантажівок. Південнокорейська армія ще з 2020 року заявляє про плани поступово відправити свої K105 HT у резерв. Відповідно, це і дає можливість говорити, що щонайменше частина з 3 млн 400 тис. снарядів калібру 105 мм для самої Південної Кореї надлишкова. Тому частину цього боєзапасу можна було б витратити на пряму військову допомогу ЗСУ”, — з публікації Defense Express.

Обмін розвідувальною інформацією між Києвом і Сеулом, співпраця на рівні штабів, додаткова фінансова допомога, а також присутність південнокорейських фахівців в Україні, наприклад, для допиту полонених. Усі ці сценарії принесли б Силам оборони України користь — як і передача сучасних південнокорейських військових технологій.

“В інший напрямок я вірю набагато більше — це в передачу саме високотехнологічних засобів ВПК в Україну, можливо, навіть спільного розміщення якихось оборонних підприємств, розрахованих на військовий ринок Європейського Союзу. Це досить багатий ринок, і була б вигідна комерційна пропозиція тієї самої Південної Кореї”, — прокоментував політолог Олексій Буряченко.

Щоб знищувати російський, а тепер і північнокорейський контингент, Збройним Силам України було б доречним південнокорейське далекобійне озброєння, стверджують військові аналітики. Зокрема, ракети KTSSM-II — це південнокорейський аналог ATACMS, балістичні ракети сімейства Hyunmoo-2, а також ракети наземного базування Hyunmoo-3.

У відповідь на співпрацю РФ і КНДР Сеул може передати Україні зброю — деталі (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)