Путіна примусити до переговорів про мир можна тільки силою, — Фесенко

24 жовтня 2024 р. 23:18

24 жовтня 2024 р. 23:18


Президент України Володимир Зеленський запропонував перший крок до деескалації війни — взаємне припинення ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури. Це демонстрація міжнародній спільноті, що Україна не проти переговорів, і вона пропонує конкретні ініціативи. А для того, щоб Путін пішов на переговори, йому потрібно демонструвати силу, силовим шляхом примушувати його до переговорів. Про це сьогодні, 24 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Володимир Фесенко.

“Наскільки я розумію, реальних домовленостей поки що немає. Але те, що прозвучало від президента України, можна сприймати і як попередження: “Якщо ви битимете по нашій енергетичній системі, ми робитимемо те ж саме у відповідь”. І Україна, до речі, вже показала, наскільки точно може завдавати ударів по цілях на території Російської Федерації, навіть без західної далекобійної зброї. Тому це попередження Росії з одного боку, а з іншого — демонстрація готовності до переговорів”, — розповів політолог.

За його словами, наразі Путін веде тонку гру.

“По-перше, Росія може шантажувати Україну ударами по енергетичній системі країни. Вона вже намагалася це робити у 2022 році, а також навесні 2024 року. Що стосується готовності Росії до переговорів, Путін зараз веде тонку гру. Він намагається підставити Україну, звинуватити, що вона не йде на переговори. З іншого боку, Путін прислухається до своїх партнерів по БРІКС — Китаю і Бразилії, які активно просувають свої “мирні” ініціативи. І Путін не може їх просто так ігнорувати. Але й Україну хоче підставити”, — пояснив Фесенко.

Тому, за словами політолога, заява Зеленського дуже важлива. Це демонстрація і міжнародній спільноті, і тим же країнам БРІКС, та й загалом країнам глобального Півдня, що Україна не проти переговорів, і вона пропонує конкретні ініціативи, а не абстрактні.

“Потрібно зазначити, що на БРІКС під час своїх заяв Путін уже не ставив жодних ультиматумів. Водночас до його заяв потрібно ставитися дуже серйозно. А для того, щоб Путін пішов на переговори, йому потрібно демонструвати силу, силовим шляхом примушувати його до переговорів. Ось тоді він буде більш поступливим і миролюбним. І, до речі, саме на це спрямований план перемоги. Суть цього плану в тому, щоб ціна війни для Росії максимально зросла, і щоб примусити Путіна до миру, до завершення війни, але примусити саме силовим тиском, у тому числі військовим”, — резюмував Володимир Фесенко.

Путіна примусити до переговорів про мир можна тільки силою, — Фесенко

Джерело: uatv.ua (Світ)