МКС визнав Монголію винною в бездіяльності через відмову заарештувати Путіна під час його візиту

25 жовтня 2024 р. 00:11

25 жовтня 2024 р. 00:11


Міжнародний кримінальний суд (МКС) визнав Монголію винною у бездіяльності щодо арешту Путіна під час його візиту до країни. Про це йдеться у висновку Палати попереднього провадження II МКС, інформує FREEДОМ .

Палата підтвердила, що особистий імунітет, зокрема імунітет глав держав, не може бути оскаржений в МКС. Тому держави-учасниці, що визнають юрисдикцію МКС, зобов’язані заарештовувати та видавати людей, які підпадають під ордер суду, незалежно від офіційної посади чи громадянства.

Там також нагадали, що, згідно зі статтею 86 Римського статуту, всі держави-учасниці мають повністю співпрацювати із судом для підтримки його мандату.

У Палаті зазначили, що з огляду на серйозність відмови Монголії співпрацювати з судом вирішили передати справу до Асамблеї держав-учасниць. Це орган, який здійснює адміністративний нагляд за діяльністю МКС, а також його законодавчим органом.

Нагадаємо, 2-3 вересня 2024 року Путін відвідав із візитом Монголію. Це перший візит російського диктатора до країни, яка є членом Міжнародного кримінального суду та ратифікувала Римський статут після видачі 17 березня 2023 року МКС ордера на арешт Путіна. При цьому влада Монголії відмовилася заарештовувати воєнного злочинця.

Пізніше Міністерство закордонних справ України оголосило демарш Монголії через візит Путіна.

МКС визнав Монголію винною в бездіяльності через відмову заарештувати Путіна під час його візиту

Джерело: uatv.ua (Світ)