Чому Казахстан відмовляється від дружби з РФ і вступу до БРІКС, розповів політолог

25 жовтня 2024 р. 00:41

25 жовтня 2024 р. 00:41


Відносини між Москвою і Астаною з дружніх переходять у партнерські. Казахстан не брав участі в саміті БРІКС, оскільки не бачить, які вигоди дає членство в цьому об’єднанні. Про це сьогодні, 24 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог-міжнародник Рафаель Саттаров.

“На сьогодні відносини між Казахстаном і Росією з дружніх переходять у розряд партнерських. Тобто зберігаються там, де їх неможливо мінімізувати: транспортна логістика, економічне співробітництво тощо. Але сказати, що ці відносини стають союзницькими можна з дуже і дуже натяжкою”, — зазначив політолог.

За його словами, наразі в Росії спостерігається наростаюче невдоволення взагалі не тільки від Казахстану, а й від усіх держав Центральної Азії та їхніх громадян за те, що вони не поспішають підтримати Росію у війні проти України.

“У цьому плані, звичайно ж, у Росії дуже сильно посилилися голоси, які вимагають переглянути співпрацю з усіма державами Центральної Азії. Тобто нарешті запровадити візовий режим і відійти від пріоритетності держав Центральної Азії, тому що вони наразі не відповідають інтересам і вимогам Кремля. Крім того, нині Росії стало дуже складно купувати товари з Китаю, які йшли через Казахстан. Китай, звісно ж, допомагає певною мірою зберегти військово-промисловий потенціал РФ, але це постачається вже через морські порти, а не через країни Центральної Азії, через Киргизстан або через Казахстан. І Казахстан наразі не дуже бажає заробити собі імідж партнера, який має тісну співпрацю з Москвою в обході санкцій або який взагалі постачає ті чи інші товари для зміцнення військового потенціалу Росії. Для Казахстану це наразі абсолютно не потрібно. Але при цьому він не хоче псувати відносини з Москвою, завести ці відносини в якесь вороже русло”, — констатував гість ефіру.

За його словами, наразі Астана почувається більш упевнено у відносинах із Москвою, тому що бачить підтримку Китаю.

“Підтримка Китаю дає Казахстану можливість більш впевнено розмовляти з Москвою. Росіяни теж не доводять відносини до якогось негативного нагнітання. Проте в Росії дуже сильно посилилися ультрарадикальні голоси щодо держав Центральної Азії. Тобто вони вже вимагають перегляду всього спектра відносин. І країни Центральної Азії до цього готуються і роблять якомога більше кроків, щоб тиск Москви зменшився, намагаються знайти більше інших партнерів і зберегти деяку таку нейтральність. Іншими словами, сьогодні намагаються працювати у двох таборах”, — зазначив політолог.

Проте, за його словами, Казахстан рішуче відмовився від подання заявки на вступ до БРІКС, куди його так активно зазивала Росія.

“Наразі Астана просто не розуміє, що робити в цьому союзі, і які вигоди може отримати від вступу до БРІКС. Казахстану вистачає міжнародних майданчиків, де він може виступати та висловлювати свої позиції з тих чи інших питань міжнародного порядку денного. Це Росія повинна показати важливість БРІКС. Хоча самі учасники БРІКС не дуже розуміють, навіщо вони приїхали, що вони обговорюють і який порядок денний у них об’єднує. У Росії люблять повторювати, що завдяки БРІКС посилюють голоси глобального Півдня, визначають їхню важливість. Але насправді в учасників БРІКС більше суперечностей і претензій один до одного, ніж якихось об’єднавчих чинників. Наразі це такий майданчик, куди з’їжджаються країни, які незадоволені США або країнами Західної Європи. Але БРІКС — це не той блок, який буде їм протистояти. До того ж у Росії немає жодного впливу на країни глобального Півдня. І навряд чи з’явиться”, — резюмував Рафаель Саттаров.

Чому Казахстан відмовляється від дружби з РФ і вступу до БРІКС, розповів політолог

Джерело: uatv.ua (Світ)