"Прогнувся": чому генсек ООН поїхав у Росію обійматися з Путіним і Лукашенком

25 жовтня 2024 р. 00:50

25 жовтня 2024 р. 00:50


Основні тези

  • Генсек ООН Антоніу Гутерреш відвідав саміт БРІКС у Казані, що викликало критику через його взаємодію з Путіним та Лукашенком.
  • У ЄС висловили сподівання, що Гутерреш зможе вплинути на Путіна у питанні завершення війни в Україні.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш 23 жовтня прибув на саміт БРІКС у Казані. В ООН запевнили, що поїздка є нібито "стандартною практикою", а позиція генсека щодо війни незмінна.

Та політичний контекст цієї поїздки викликав шквал критики у бік Гутерреша. Чому насправді генсек ООН поїхав на саміт БРІКС і як до цього поставились партнери України, 24 Каналу розповів політолог Володимир Фесенко.

Радимо переглянути Саміт БРІКС у Казані: як зганьбився генсек ООН та який хитрий план придумали Путін і Сі

Чому Гутерреш поїхав на саміт БРІКС

Генеральний секретар НАТО Антоніу Гутерреш відвідав саміт БРІКС, що відбувався у Казані. Там він тиснув руку Владіміру Путіну, а після – обіймався з білоруським диктатором Олександром Лукашенком.

Прогинання (Гуттеріша під Путіна – 24 Канал) символічно виглядає. Щодо Лукашенка, то це для нього обійматися з Гутеррішем важливо, щоб продемонструвати, що його дипломатичної ізоляції немає. Але ці дві ситуації дуже б'ють по репутації Гутерріша та ООН. Це стало причиною величезної критики,
– наголосив Володимир Фесенко.

Поява генсека ООН та його миле спілкування з диктаторами виглядала абсурдною. Діяльність Організації об'єднаних націй спрямована на встановлення та укріплення миру, а глава ООН не соромиться тримати зв'язок з людьми, які роблять усе для нестабільності та продовження кривавих війн у світі.

"У нас була емоційна реакція, але вона справедлива. Це сигнал для ООН . Але розберімось, чому Гутерреш поїхав туди. Не тому, що він має якісь особливі симпатії до Путіна. Він працює як генсек ООН і змушений підтримувати активні контакти з двома країнами, які є постійними членами Радбезу ООН. Це Китай та Росія", – пояснив політолог.

Крім того, важливим у цьому питанні є зростання впливу БРІКС як представника країн так званого Глобального Півдня. Чимало з країн-учасниць є членами ООН, тож Гутерреш був змушений реагувати на це.

"З його боку це і політична комунікація, і боротьба за роботу з цією частиною міжнародної спільноти. Та все ж треба враховувати, що мовиться про країну, яка розв'язала війну та брутально поводиться зі статутом ООН . Це неможливо ігнорувати", – додав Фесенко.

Партнери дали згоду

Варто додати, що речник ЄС Пітер Стано у Брюсселі повідомив, що Євросоюз сподівається, що ніби Гутерреш на саміті БРІКС зможе якось вплинути на Владіміра Путіна у питанні завершення війни в Україні.

Це хоч опосередковано, але свідчить про те, що пан Гутерреш радився з іншими країнами зокрема Британією, Францією та США, чи варто їхати в Казань. Думаю, він хотів їхати з миротворчими ініціативами, про які ми не знаємо. І, ймовірно, він отримав згоду на те, щоб поїхати і прозондувати чи готовий Путін до перемовин,
– зауважив політолог.

Партнери України все ж не полишають надій на перемовини з Владіміром Путіним для розв'язання війни.

"Але питання просте – чи готовий Путін до переговорів не на своїх умовах? Тому що ми на них не погодимось Це і є зондаж. Наступного місяця може бути друга серія цього зондажу – на саміті G20", – зазначив Фесенко.

Зауважимо, що саміт G20 має відбутись 18 – 19 листопада у Ріо-де-Жанейро. Владімір Путін повідомив, що не поїде на зустріч.

"Прогнувся": чому генсек ООН поїхав у Росію обійматися з Путіним і Лукашенком

Джерело: 24tv.ua (Світ)