Росія прагне посилити політичну складову БРІКС, але не всі учасники це готові приймати, — Божко

25 жовтня 2024 р. 10:03

25 жовтня 2024 р. 10:03


БРІКС (міжнародний економічний альянс, який 2006 року створили Бразилія, Індія, Китай, ПАР) для Росії — це єдина необхідна лазівка з можливих. У той час як інші учасники організації, ті ж Індія, Китай мають велику кількість альтернатив. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

“Для Індії, наприклад, як і для Китаю, не стоїть така стратегічна проблема, з ким торгувати, кому продавати, у кого купувати. Ця проблема з країн-учасниць БРІКС серйозно присутня тільки у Росії. І тому, коли РФ хоче якось посилювати політичну складову БРІКС, зробити її більш радикально антизахідною, не всі країни організації це готові приймати”, — пояснив Божко.

Як приклад він навів нещодавнє обговорення учасниками БРІКС можливостей впровадження нової платіжної системи замість SWIFT.

“Це можна проілюструвати нещодавнім обговоренням у БРІКС можливості запровадження якоїсь альтернативної SWIFT, відповідно, не американоцентричної, не доларової, глобальної платіжної системи, яка використовувалася б у країнах БРІКС. І що сталося? Країни БРІКС просто не домовилися”, — сказав експерт.

Він акцентував, що багато нових членів організації перебувають у нормальних відносинах зі Сполученими Штатами, незважаючи на те, що хотіли б розвивати торговельні відносини з Китаєм та іншими країнами глобального Півдня на особливих умовах. Але й вони не підтримали ініціативу заміни SWIFT.

“Обговорення цього питання провалилося, тому що не всі хочуть йти на той ступінь конфлікту із Заходом, який Росія вважає для себе необхідним політичним кроком”, — резюмував Божко.

Раніше Ярослав Божко сказав, що попри спроби Росії використати БРІКС як засіб політичного тиску на Захід, реальна природа цієї організації полягає в економічних інтересах її членів .

Росія прагне посилити політичну складову БРІКС, але не всі учасники це готові приймати, — Божко

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua