“Спроба показати унікальність ООН”: участь Гутерріша в саміті БРІКС у Казані прокоментував Божко

25 жовтня 2024 р. 12:19

25 жовтня 2024 р. 12:19


Поява генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріша на саміті БРІКС у Казані — це спроба показати унікальність ООН, яка здатна йти на діалог і з Заходом, і з глобальним Півднем. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

Експерт акцентував, що багато хто, зокрема в Україні, сприймає БРІКС через призму Росії, а весь світ сприймає цю організацію через призму Китаю.

“Це більш логічно, оскільки в якомусь сенсі системоутворювальний елемент там саме Китай. І поява на саміті Гутерріша — це більшою мірою історія про самого Гутерріша. Це спроба з боку ООН показати, що вони такий унікальний орган, який раді бачити і на Заході, і на Сході, що вони можуть і зі США спілкуватися, і з різними державами глобального Півдня, і з Євросоюзом, і з БРІКС”, — зазначив Божко.

Це, вважає експерт, спроба з боку генсека організації підсвітити історію про унікальність позиціонування ООН, адже останніми роками вона перебуває під доволі сильним тиском у плані доцільності існування.

“ООН ніколи не робила якусь ставку на глобальне просування демократії та протидію автократичним режимам. Радше навпаки, сам концепт цієї організації передбачає зворотне — те, що ООН існуватиме у фреймі як переговорного інструменту, де і Захід, і Схід можуть перебувати одночасно”, — зазначив спікер.

Він нагадав, що при створенні ООН колишній Радянський Союз був включений до Ради безпеки. І це, вважає Божко, було якраз уже тоді багато в чому визначальним фактором.

“Тобто було зрозуміло, що ця організація замислюється для того, щоб зберегти якусь ілюзію ось цієї вселенськості, щоб там були протиборчі сторони. І через це вони не збираються солідаризуватися з будь-якими закликами, зокрема з боку Заходу. Адже із Заходом у них і так все буде нормально. Але ось цією унікальною історією, де всі розривають відносини із Заходом, а вони ні, вони можуть спекулювати, знову ж таки, як доказом своєї унікальності”, — резюмував гість ефіру.

Як повідомлялося раніше, глава Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш відвідав саміт БРІКС в російській Казані. Візит керівника ООН до країни, яка в порушення Статуту організації веде агресивну війну, є неприйнятним, сказав в ефірі телеканалу FREEДОМ експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ України засудили візит Гутерріша на саміт БРІКС.

“Спроба показати унікальність ООН”: участь Гутерріша в саміті БРІКС у Казані прокоментував Божко

Джерело: uatv.ua (Світ)