Пекіну цікаво подивитися на результати переходу “червоних ліній” щодо військового співробітництва РФ з Північною Кореєю — аналіз Полегкого

25 жовтня 2024 р. 14:37

25 жовтня 2024 р. 14:37


Китай дав свою згоду на поглиблення військового співробітництва Росії з Північною Кореєю. Таку думку сьогодні, 25 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

“Тут, безумовно, була згода Пекіна на поглиблення військового співробітництва Росії з Північною Кореєю. Наскільки Пекін входить у деталі — це, звичайно, питання. Але загалом я згоден, що без загальної згоди Пекіна на тестування такого військового співробітництва між цими двома країнами не обійшлося. Тому тут, безумовно, Пекін дивиться на реакцію Заходу. Пекін зацікавлений подивитися на результати переходу таких “червоних ліній”. Пекін цілком отримає цікаві результати щодо використання північнокорейських військ, щодо злагодження з російськими військами та загалом щодо багатьох аспектів, пов’язаних саме з використанням в Україні та випробуванням певних моделей можливого військового співробітництва”, — сказав він.

На думку Полегкого, Пекін й надалі дотримуватиметься позиції, що він виступає за мир в усьому світі та намагатиметься публічно дистанціюватися. Про це свідчать, зокрема, заяви Китаю, зроблені в Казані.

“Це все та ж мантра про те, що Китай виступає, щоб усі питання вирішувалися миром. Але було озвучено ключову умову — це те, що, як вони кажуть, конфлікт в Україні не повинен вийти за межі локального конфлікту. Тобто вони говорили про те, щоб не допустити ескалації й переходу на якісь інші рівні. І тут це одне з ключових завдань Китаю — підтримувати залученість Росії у війну в Україні на такому досить низькому локальному рівні. Тому що загалом це влаштовує Китай, це дає йому можливість отримувати все більшу залежність Росії від Китаю. Це дає можливість Китаю відтягувати ресурси Заходу. І це дає можливість Китаю не отримувати великих негативів, якщо цей конфлікт залишиться локальним”, — сказав академічний директор Центру публічної дипломатії.

На його думку, загалом Китай у цій ситуації експериментує, дивиться, що з цього вийде.

“Я думаю, що особливо публічних занепокоєнь поки що з боку Пекіна ми не побачимо. А ось уже від реакції західних країн і від реакції, перш за все, і Сполучених Штатів, і Південної Кореї, та, можливо, Японії та інших країн, ми будемо, я думаю, спостерігати, власне, реакції і публічні позиції”, — сказав Полегкий.

Раніше військовий експерт Владислав Селезньов висловив думку, що 12 тисяч північнокорейських військовослужбовців навряд чи кардинально вплинуть на ситуацію на полі бою на стратегічному рівні, але можуть стати елементом, який може змінити розклад сил та засобів на території Курської області РФ.

Пекіну цікаво подивитися на результати переходу “червоних ліній” щодо військового співробітництва РФ з Північною Кореєю — аналіз Полегкого

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua