Північна Корея бачить у співпраці з РФ можливість зменшити свою повну залежність від Китаю, — експерт

25 жовтня 2024 р. 15:31

25 жовтня 2024 р. 15:31


Північна Корея бачить у співпраці з Росією можливість зменшити свою повну залежність від Китаю. Таку думку сьогодні, 25 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

Він констатував, що КНДР є сателітом КНР та не могла б існувати в нинішньому форматі без китайської підтримки.

“З іншого боку, не можна сказати, що Пекін цілком та повністю поділяє все, що робить Пхеньян, бо інколи Пхеньян дозволяє собі неакуратні дії та провокації, які, скажімо, для Пекіна не є необхідними. Тому тут Пхеньян ніколи не виходив за рамки дозволеного, але певний люфт можливостей Пхеньян теж шукає. І ось у цьому сенсі якраз співпраця з Росією — це можливість для Пхеньяна зменшити свою повну залежність від Китаю”, — сказав Полегкий.

Експерт зазначив, що в Північній Кореї є великі економічні проблеми, а в даній ситуації Росія виступає зручним донором.

“З іншого боку, Пхеньян може демонструвати тому ж Пекіну те, що вони цілком здатні вести якусь більш незалежну політику, у них є друзі не тільки в Пекіні, а й у Москві. І тут, начебто, Північна Корея, звісно ж, підвищує свої бали в очах того ж таки Пекіна. Але радикально, безумовно, Пхеньян завжди буде орієнтуватися на те, що вирішить керівництво Комуністичної партії Китаю. Тут, я думаю, досить усі розуміють рамки дозволеного”, — сказав він.

На думку Полегкого, не виключено, що в разі виходу ситуації зі співпрацею РФ і КНДР з-під контролю, Китай почне висловлювати “якесь своє менш позитивне ставлення”.

Як повідомлялося раніше , кілька тисяч солдатів з Північної Кореї проходять підготовку в Росії. Ще до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україні. Також у липні Пхеньян направив інженерні війська, які перебувають на окупованій території України, де здійснюють нагляд за використанням північнокорейської зброї російською армією.

Північна Корея бачить у співпраці з РФ можливість зменшити свою повну залежність від Китаю, — експерт

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua