В України відкривається вікно можливостей щодо співпраці з Південною Кореєю, — Полегкий

25 жовтня 2024 р. 16:24

25 жовтня 2024 р. 16:24


В України відкривається вікно можливостей щодо співпраці з Південною Кореєю, яка є великим виробником різноманітної військової техніки. Таку думку сьогодні, 25 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

Він зазначив, що ситуація зі співпрацею РФ та КНДР змінює конфігурацію в агресії Росії проти України, оскільки підіймає рівень війни, розширює і географічний діапазон, і рівень глобальності.

“Те, що Путін намагається все далі провокувати й показувати недієздатність західних структур, це теж частина, я думаю, цього плану із залучення Північної Кореї. Тобто показати, що ось ми можемо зробити і так, ми можемо підтримати і таку країну-ізгоя в міжнародній спільноті, як Північна Корея, і що ви нам можете зробити. І якраз ось саміт БРІКС у Казані — це багато в чому такий демонстративний крок із боку Росії, що попри всі зусилля з боку Заходу жодного успіху в ізоляції Росії не вдається. Так, ніяких особливих результатів цього саміту, таких де-факто, загалом не буде. Але ось на рівні публічному, на рівні символічному — це певний успіх, можна сказати, Росії”, — сказав Полегкий.

Експерт звернув увагу, що РФ демонстративно ігнорує ухвалені в міжнародній спільноті певні “червоні лінії”, адже Північна Корея перебуває під санкціями, введеними Радбезом ООН. На його думку, Росія намагається все більше тестувати кордони та можливості, куди може зайти. Полегкий наголосив, що в цьому випадку реакція Японії, Південної Кореї та Сполучених Штатів будуть ключовими.

“Ми бачимо поки що заяви, такі більше неофіційні, з боку Південної Кореї, що вони будуть реагувати, що, можливо навіть відправлення якихось, можливо, не військ, але, з усім тим, радників або якихось своїх представників в Україну. Є непогані шанси, що для України це може бути навіть певний позитив, тому що Південна Корея постійно за ці 3 роки намагалася, підтримуючи безумовно номінально Україну, але не переходити якісь лінії розлому з Росією. Тобто там традиційно підтримують політику певного балансу, що у Південної Кореї ситуація дуже складна через своє географічне положення, і підтримка певного статус-кво — це і є ключ до миру на Корейському півострові. Зараз цей статус-кво ламається”, — сказав експерт.

Він впевнений, що наразі для Південної Кореї склалася не дуже приємна ситуація необхідності вживати якихось більш радикальних дій.

“Але тут для України відкривається вікно можливостей, тому що Південна Корея — це все-таки величезний виробник різноманітної військової техніки. І тут багато параметрів, які Південна Корея може надати Україні як допомогу, стають більш реалістичними”, — сказав академічний директор Центру публічної дипломатії.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Російська Федерація, за даними розвідки, залучить перших військових КНДР у зону бойових дій уже 27-28 жовтня . Це, вважає глава держави, очевидний ескалаційний крок з боку країни-агресора.

В України відкривається вікно можливостей щодо співпраці з Південною Кореєю, — Полегкий

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua