Гаага чекає: чому Путін не їде на саміт G20 у Бразилію і боїться залишати РФ — думки експертів

25 жовтня 2024 р. 18:11

25 жовтня 2024 р. 18:11


18 листопада в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) стартує саміт G20 (“Групи двадцяти”). Путін на нього не поїде. Країна ратифікувала Римський статут, а отже, визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. МКС у 2023 році видав ордер на арешт російського диктатора.

Саміт G20 — далеко не перший важливий міжнародний захід, який змушений пропустити Путін через побоювання бути заарештованим.

G20 без Путіна

Як зазначають аналітики, для Путіна участь у заході дуже важлива. Насамперед тому, що допомагає підтримувати ілюзію того, що країна-агресор не перебуває в міжнародній ізоляції. Але після того, як у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт російського диктатора, кожна країна, яка ратифікувала Римський статут, зобов’язана заарештувати його на своїй території. Бразилія — серед таких держав.

“Я щиро сподіваюся, що Бразилія заарештує його, підтвердивши свій статус демократичної та правової держави… Якщо цього не зробити, існує ризик створення прецеденту, за якого лідери, обвинувачені у злочинах, зможуть подорожувати безкарно”, — сказав генеральний прокурор України Андрій Костін у коментарі агентству Reuters.

Раніше Путін заявив, що ордер Міжнародного кримінального суду для нього перешкодою не є. Нібито потрібно всього лише підписати міжурядову угоду і тоді він втратить силу. Але поїхати до Бразилії глава Кремля все ж відмовився. Пояснив тим, що не хоче створювати проблеми своєму другові — президенту Бразилії.

“Можливості для міжнародних візитів зараз у Путіна істотно обмежені. Контакти із Заходом зведені фактично до нуля. Путін, прагнучи відродити ось цю саму імперську велич і поставити себе в один ряд з іншими світовими лідерами, насправді всього цього себе сам позбавив”, — зазначив доктор політичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петро Олещук .

Після того як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, кількість його закордонних візитів різко скоротилася. На попередній саміт G20 в Індії у вересні 2023 року він не приїхав — обмежився присутністю в онлайн-форматі. А до цього відмовився від участі в саміті БРІКС у Південно-Африканській Республіці (ПАР).

“Зрозуміло, що його ніхто не буде запрошувати в країни Заходу. У країни, які пов’язані зі Сполученими Штатами, є демократичними державами, найбільш розвиненими. Там, природно, його ніхто не чекає. Його, очевидно, могли б прийняти в Африці, в окремих країнах, в Азії, можливо. Але підозрюю, що це зовсім не ті лідери, з якими насправді хотів би підтримувати стосунки сам Путін”, — сказав Олещук.

Але Монголію на початку вересня 2024 року російський диктатор відвідав. Країна ратифікувала Римський статут і мала його заарештувати, але замість цього в Улан-Баторі Путіна зустріли червоною килимовою доріжкою.

Представник уряду Монголії пояснив Politico, що держава залежить від постачання російських енергоресурсів. У них просто не було виходу.

Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду встановила, що Монголія не співпрацювала під час арешту і видачі Путіна, і тому передає питання до Асамблеї держав-учасниць.

“Держави-учасниці та ті, хто визнає юрисдикцію Суду, зобов’язані заарештовувати та видавати осіб, які підпадають під дію ордерів МКС, незалежно від їхнього офіційного становища або громадянства. Палата підкреслила, що МКС діє незалежно від участі держав, займаючись серйозними міжнародними злочинами”, — повідомив МКС 24 жовтня у пресрелізі.

Думки експертів

Чому Путін не летить на саміт G20 у “дружню” Бразилію? Чи справді російський диктатор боїться арешту за ордером МКС? До яких держав йому ще безпечно літати? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія (2010-2017 рр.), Боснії та Герцеговині (2011-2017 рр.) Олександр Левченко , а також політична аналітикиня, головна редакторка порталу “After empire” Ольга Курносова .

ОЛЕКСАНДР ЛЕВЧЕНКО: Путін розуміє, що вразливий під час польотів

— Я б не сказав, що Путін боїться арешту. Я впевнений, що бразильська сторона гарантувала, що його не заарештують. Але Путіну доведеться летіти через усю Європу, через усю Атлантику і повертатися тим самим маршрутом. Людина себе дуже любить і цінує. За такого тривалого перельоту, якщо він навіть захоче десь зупинитися, виникає питання — де?

Можливий варіант, за якого російський диктатор полетить до Бразилії через Африканський континент, де є надійні диктаторські режими, або ж напряму з Росії. Однак він розуміє, що під час польоту він уразливий, і як будь-який диктатор, що поважає себе, вирішив перестрахуватися. Тому, найімовірніше, замість нього полетить глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Як і очікувалося, Путін боїться не стільки арешту — бразильці б його не заарештували, скільки самого перельоту і можливих обставин: шторм, негода, відмови двигуна тощо. Це його стримує.

Путін літає поруч із Росією або через “дружні” держави. Наприклад, Монголія поруч і він там побував. В’єтнам розташований поруч із Китаєм, який надійний товариш РФ. Далі летіти — вже проблематично. Максимум — Іран. Далі йде Туреччина. І якщо ми пам’ятаємо, Путін навіть вимагав, щоб його супроводжували винищувачі під час польоту над турецькою територією та Анкара гарантувала йому безпеку польоту.

Він навіть боїться літати в Сочі, тому що в Краснодарському краї регулярно літають українські дрони.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Скоро Путін не літатиме навіть над територією РФ

— Путін боїться летіти до Бразилії, тому що це далеко і хтозна, хто в якому повітряному просторі причаївся. Він дійсно боїться літати далеко від Росії. Немає жодних гарантій. Особливо, якщо потрібно перетинати океан, де є нейтральні води.

Путін дуже боїться за своє життя. Як і будь-який диктатор, він розуміє, що є багато людей, які його ненавидять. Може статися все що завгодно. Тим більше Путін сам віддав наказ ліквідувати Пригожина за допомогою авіакатастрофи. Не випадково у нього навіть з’явився бронепоїзд, причому навіть всередині Росії.

На мій погляд, низька ймовірність того, що Путіна заарештують відповідно до ордера, який видав Міжнародний кримінальний суд. Є момент, що його застосування вступає в суперечність з імунітетом, який є у глав держав. Арешти зазвичай відбувалися тоді, коли повноваження президента закінчувалися.

Уперше МКС видав ордер на арешт главі держави, яка є постійним членом Ради безпеки ООН. Коли створювався Радбез, його постійні члени говорили про те, що потрібно дбати про мир. І виявилося, що серед них є агресор. Це і зламало міжнародну систему безпеки.

Путін навіть боїться вирушити в Азербайджан, який вже точно не є ворожою державою. Мабуть, на його думку, десь на шляху його можуть чекати агенти українського Головного управління розвідки (ГУР), наприклад.

Я думаю, дуже скоро Путін взагалі перестане літати, навіть над територією Росії. Він буде намагатися пересуватися по землі та розуміти, що навіть його власні охоронці можуть кинути умовну гранату.

Гаага чекає: чому Путін не їде на саміт G20 у Бразилію і боїться залишати РФ — думки експертів

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua