Саміт БРІКС у Казані за концепцією нагадав “потьомкінські села”, — Чаленко

25 жовтня 2024 р. 20:27

25 жовтня 2024 р. 20:27


На саміті БРІКС у Казані Путін намагався довести, що його країна не перебуває в ізоляції. Російським ЗМІ дали вказівки називати кремлівського диктатора виключно світовим лідером. Однак ухвалення декларації продемонструвало, що Росія не заручилася міжнародною підтримкою і не створила бажаної для Кремля альтернативної структури безпеки. На цьому сьогодні, 25 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM акцентував політолог Ігор Чаленко.

“Насправді цей саміт БРІКС дуже сильно нагадав за концепцією “потьомкінські села”. Тобто — максимум форми, але наповнення практично не було. Те, чого намагалася досягти Російська Федерація, їй дійсно не вдалося. Вона намагалася показати створення антизахідного блоку, але більшість членів БРІКС проти такого напрямку. Та й сам Захід, і США не раз заявляли, що насправді вони не бачать нічого поганого у створенні різних економічних організацій і тим самим безпосередньо завдали удару по концепції Путіна”, — розповів політолог.

Він додав, що проєкт Путіна про “єдину валюту БРІКС” також закінчився фіаско.

“БРІКС, де Путіну довелося презентувати прожект, ось цю монетку, знову-таки ніхто не підтримав. Навпаки, навіть коли їхали учасники на саміт, на сайті самого заходу було написано: “Беріть із собою долари і євро”. Насправді навіть концептуально це все дуже смішно виглядало”, — зазначив гість ефіру.

За його словами, єдине, що вдалося Путіну, це трошки відбілити себе коштом візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша.

“Сам Гутерріш фактично остаточно знищив свою репутацію цим візитом на саміт БРІКС і зустрічами з диктаторами Путіним і Лукашенком. Але мова зараз не про це. А про те, що Путін видавив останні соки із заходу. Хоча тут потрібно зазначити, що БРІКС — це більше про спілкування безпосередньо з наймасштабнішими економіками світу і глобального Півдня. А це — Китай, Індія, як би не хотілося показати Росії, що саме вона є центром одного з полюсів на нашій планеті”, — резюмував Ігор Чаленко.

Саміт БРІКС у Казані за концепцією нагадав “потьомкінські села”, — Чаленко

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua