Другий Саміт миру має поставити справедливу крапку в російській агресії, — Зеленський наприкінці 975-го дня війни

25 жовтня 2024 р. 21:48

25 жовтня 2024 р. 21:48


Потрібно зробити все, аби відбувся другий Саміт миру, який поставить справедливу крапку у війні. Про це сьогодні, 25 жовтня, наприкінці 975-ї доби повномасштабного вторгнення Росії в Україну заявив президент Володимир Зеленський під час вечірнього звернення, інформує FREEДОМ .

Президент повідомив, що провів тривалу нараду з військовими, розвідкою, секретарем Ради національної безпеки і оборони (РНБО), урядовцями та представниками Офісу глави держави за підсумками нещодавньої зустрічі з представниками громадянського суспільства.

“Були на тій зустрічі питання про те, що зараз поки що обмежує можливості України, і як їх можна розв’язати. Зокрема, доручив зробити формат технологічної Ставки — спеціальний формат заради більших і сучасних можливостей наших Сил оборони та безпеки України. Найбільший пріоритет — це дрони, звісно. Зокрема дрони, що можуть збивати “шахеди” та інші ударні безпілотники. Загалом багато суто військових питань”, — зазначив він.

Глава держави також доручив Головному управлінню розвідки із Службою безпеки України зайнятись питаннями щодо визволення з російського полону цивільних осіб.

“Зараз у цьому результати недостатні. Опрацювали також і питання деяких законодавчих змін, які потрібні, а також санкційної політики, нашої дипломатії. За пару тижнів заслухаю результати”, — сказав Зеленський.

У зверненні він також розповів, що зустрівся з новими послами держав-партнерів та прийняв від них вірчі грамоти.

“Представники Фінляндії, Бразилії, Ірландії, Чорногорії, Ісландії та Литви. Поговорив із кожним. Ми будемо вдячні за спільну роботу заради підтримки наших людей, міжнародного права й заради наближення справедливого миру”, — зазначив глава Української держави.

Крім того, сьогодні відбулася конференція, присвячена пункту формули миру щодо однієї з ключових умов завершення війни та недопущення нової агресії — виведенню окупаційної армії з території України.

“Те, що справді необхідно, щоб відновити справедливість. У цій конференції взяли участь представники понад 50 країн і міжнародних організацій. Достатньо широке представництво. Вчора в Латвії паралельно із самітом нашої Кримської платформи відбулась конференція щодо іншого пункту формули миру, який присвячений повному виконанню Статуту ООН, і в цій конференції взяли участь більш ніж 60 країн і міжнародних організацій”, — наголосив президент України.

Він зазначив, що з серпня до листопада в рамках таких конференцій опрацьовуються всі пункти формули миру.

“Усі з хорошим представництвом світу. Вже були зустрічі щодо ядерної безпеки, енергетичної безпеки, продовольчої, екологічної — після підриву Каховської дамби та всіх російських ударів. Тобто всі аспекти російської агресії будуть винесені в окремий документ, який має стати змістовною основою для другого Саміту миру. Покроковий шлях до миру. Зараз, наприкінці жовтня, відбудеться ще одна дуже важлива конференція щодо гуманітарних аспектів – це звільнення полонених і повернення депортованих дітей. Після цього в листопаді будемо готові представити фінальний документ — для другого Саміту миру. Я вдячний усім, хто допомагає”, — сказав глава держави.

“Україна першою запропонувала всеохопний і реальний шлях завершення війни — це було понад два роки тому — формулу миру. На основі Статуту ООН. І нам вдалося об’єднати представників усіх частин світу заради реалізації Формули. Провели інавгураційний Саміт миру — дуже успішний. Сто країн та міжнародних організацій. Маємо зробити все, щоб відбувся наступний Саміт миру, який поставить крапку у війні — справедливу крапку. Такий, щоб безпека нашої держави та людей була надійно гарантована”, — наголосив президент.

Наприкінці звернення Зеленський зазначив, що на всіх рівнях повинна продовжуватися підготовка до найближчих місяців опалювального сезону та зими.

“Багато роботи в енергетиці — це захист об’єктів, робота над стійкістю системи. Готуються регіони, готуються громади. Готуються військові. І окрім таких системних речей, є рішення, які можуть бути ухвалені безпосередньо для підтримки людей”, — наголосив він.

Крім того, президент доручив уряду з 1 грудня запровадити нову програму, яка стане “відчутною для кожної сім’ї в Україні”.

“Є-підтримка” для всіх наших людей — дорослі, діти, кожна сім’я в Україні. Тисяча гривень на людину — на родину це вийде по кілька тисяч гривень, і кошти можна буде витратити на оплату українських товарів і послуг, зокрема комунальних послуг, електрики. Квитки — це “Укрзалізниця”. Українські лікарські засоби. Також доручив, щоб ці кошти можна було витратити на українські книжки, на культурні послуги. Можна донатити на військових — волонтерам, на дрони. Усі деталі має визначити Кабмін і представити все це людям. Я чекаю цього найближчим часом. Першого грудня гроші мають бути у людей. Слава Україні!”, — підсумував Володимир Зеленський.

Другий Саміт миру має поставити справедливу крапку в російській агресії, — Зеленський наприкінці 975-го дня війни

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua