Референдум про вступ до ЄС у Молдові: чому голоси розділилися майже навпіл

25 жовтня 2024 р. 22:29

25 жовтня 2024 р. 22:29


За підсумками голосування 50,35% виборців проголосували за зміни, які передбачають закріплення курсу на Європейський Союз і європейського права, тоді як 49,65% виступили проти. Розрив становив лише 0,7% (або близько 10,500 голосів), що підкреслює високий рівень напруги навколо теми євроінтеграції.

На думку Макухіна, така незначна різниця спричинена кількома чинниками. По-перше, запитання, сформульоване в бюлетені, було складним і розпливчастим, що могло дезорієнтувати багатьох виборців, які віддають перевагу голосуванню "проти" в ситуаціях невизначеності.

У всіх незрозумілих випадках люди схильні говорити "ні", - зазначив політолог.

Крім того, громадська думка виявилася частково негативною через економічну ситуацію в країні, яку жителі Молдови сприймають із настороженістю і скептицизмом, додав він. Важливим фактором також стала підозра в масовому підкупі голосів, які, за інформацією соціологів, могли сягати 200-220 тисяч. Куплені голоси були для "так би мовити, опозиції" у вигляді низки партій і кандидатів, які в різний спосіб "підіграють" Росії та пов'язані з бізнесменом і політиком Іланом Шором, який нині проживає в Москві та звинувачується за цілою низкою статей.

Це безпрецедентний випадок для Молдови, де купівля голосів завжди залишалася в межах кількох відсотків і ніколи не впливала на загальний результат, - додав Макухін.

За його словами, сумнівно високий відсоток підтримки одного з кандидатів у регіонах Гагаузії та Орхеї, де не проводили активної кампанії, вказує на можливе втручання з боку партій, пов'язаних із політиком Іланом Шором.

Генеральний інспектор поліції Молдови Віорел Чернеуцану повідомив про розкриття масштабної схеми підкупу виборців. Її організували перед виборами та референдумом — для цього з Росії переказали понад 24 мільйони доларів. Організацією та фінансуванням, як стверджує поліція, керував молдовський олігарх-утікач Ілан Шор.

Чернеуцану зазначив, що перекази здійснювали через додаток російського "Промсвязьбанка" за допомогою спеціальних ботів у Telegram. Лише в жовтні поліція припинила діяльність 97 таких ботів, проте вони встигли відправити повідомлення вже на 138 тисяч номерів телефонів із Молдови. У вересні загальна сума переказів становила близько 15 мільйонів доларів, а у жовтні зросла до 39 мільйонів, причому найбільша частина надійшла з 14 по 17 жовтня.

Поліція задокументувала понад 1,4 мільйона транзакцій, більша частина яких була створена для підкупу виборців. Згідно з даними поліції, гроші надходили як на банківські рахунки, так і передавалися готівкою. Наприклад, 23 жовтня на півночі Молдови затримали людину, яка виконувала функції координатора і передавала гроші в підготовлених конвертах для подальшої передачі. Чернеуцану також заявив, що гроші є частиною стратегії злочинної організації, створеної Шором для масової зміни підсумків голосування за допомогою фінансової мотивації дій виборців.

Референдум про вступ до ЄС у Молдові: чому голоси розділилися майже навпіл

Джерело: socportal.info (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua