Литва на початку наступного року відключить ЛЕП із Росією та Білоруссю

25 жовтня 2024 р. 23:22

25 жовтня 2024 р. 23:22


Лінії електропередачі з Росією та Білоруссю буде відключено у лютому наступного року в рамках синхронізації енергосистем країн Балтії із Західною Європою, після чого буде демонтовано, повідомив литовський оператор системи передачі електроенергії Litgrid.

Про це повідомляє LRT .

«Деякі лінії електропередачі з третіми країнами зараз працюють. Усі лінії будуть відключені 8 лютого 2025 року, коли закінчиться термін дії угоди BRELL [спільна електроенергетична система Росії, Білорусії та країн Балтії]. Роботи з демонтажу розпочнуться відразу після цього», - йдеться у коментарі BNS у компанії Litgrid.

У міру наближення синхронізації енергосистеми з континентальною Європою уряд у середу виключив сім 330-кіловольтних ліній зв'язку з Росією та Білоруссю зі списку активів та об'єктів, важливих для національної безпеки.

Очікується, що балтійські мережі будуть синхронізовані із континентальними європейськими мережами 9 лютого наступного року.

За день до цього, 8 лютого, Литва, Латвія та Естонія відключаться від російської системи IPS/UPS та проведуть єдиний спільний тест ізольованої роботи, після чого не повертатимуться до старої системи.

Балтійські ТСО ще в липні повідомили Росію та Білорусь про непродовження договору BRELL і вихід із нього з лютого 2025 року.

Національні системи передачі електроенергії Естонії, Латвії та Литви підписали угоду про синхронізацію. Згідно з угодою, відключення від підконтрольної Росії системи та синхронне підключення до мережі континентальної Європи відбудеться у лютому 2025 року. Про цей перехід повідомляє Міністерство енергетики Литви.

Угода також передбачає, що країни Балтії спільно вийдуть із контракту BRELL, укладеного з російськими та білоруськими операторами.

Литва на початку наступного року відключить ЛЕП із Росією та Білоруссю

Джерело: zn.ua (Світ)