Британія і Німеччина посилюють співпрацю у сфері безпеки на тлі російської агресії — деталі (ВІДЕО)

25 жовтня 2024 р. 23:33

25 жовтня 2024 р. 23:33


Велика Британія і Німеччина уклали першу оборонну угоду. Йдеться про розробку нової далекобійної зброї, виробництво танків, а також спільні навчання на східному кордоні Північноатлантичного альянсу (НАТО). Про це стало відомо за підсумками зустрічі глав оборонних відомств двох країн. Як зазначив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, угода послужить насамперед більшій безпеці у Європі в умовах російської агресії проти України, інформує FREEДОМ .

Великобританія і Німеччина заявили, що пакт містить зобов’язання розробити нову зброю, що має більшу дальність і точність, ніж сьогоднішні ракетні системи дальнього радіуса дії. Йдеться про Storm Shadow, які Британія раніше передала Україні. Європейські союзники повинні взяти на себе більше відповідальності в питанні європейської безпеки, вважає міністр оборони Британії Джон Гілі.

“Велика Британія і Німеччина наразі посідають два перших місця в Європі за витратами на оборону. Сьогоднішня угода також є сигналом для наших супротивників. Ми стримуватимемо і захищатимемо від будь-якої агресії разом”, — наголосив Джон Гілі.

Як уточнили в Міністерстві оборони Німеччини, угода передбачає виробництво танків німецького концерну на кількох британських заводах. Паралельно Берлін і Лондон модернізуватимуть німецькі вертольоти Sea King сучасними ракетними комплексами для посилення військового потенціалу України.

“Ми повинні продовжувати посилювати Україну. Тільки цього року Німеччина надасть Україні понад 8 мільярдів євро. Крім багатьох інших заходів, ми надали вертольоти Sea King. У співпраці з Великою Британією в межах того, що ми називаємо коаліцією можливостей, ми тепер будемо оснащувати їх сучасними ракетами”, — заявив Борис Пісторіус.

За словами Бориса Пісторіуса, нова оборонна угода дасть змогу Лондону та Берліну об’єднатися у відповідь на політику поділу й руйнування, яку проводить Путін. Йдеться також про російські диверсії в Європі. Наприклад, за інформацією фінської Служби безпеки та розвідки, Росія проводить широкомасштабні операції проти скандинавських та інших країн.

Так, у жовтні північна енергетична компанія Fortum, як повідомляє Reuters, щодня стикається з кібератаками у Фінляндії та Швеції. Як пояснила міністерка внутрішніх справ Фінляндії Лулу Ранне, розслідування багатьох випадків триває.

“Ґрунтуючись на інформації, отриманій як від цивільної, так і від військової розвідок, ми маємо чіткі ознаки, що вказують на Росію. Зараз Росія є основним суб’єктом, який проводить широкомасштабні операції впливу проти нас”, — повідомила Лулу Ранне.

Після початку повномасштабної російської агресії в Україні, у Фінляндії зафіксували понад сотню дронів поблизу об’єктів критичної інфраструктури. Наразі проводиться розслідування.

Фінська служба безпеки Supo зазначає, що російські розвідувальні служби стають більш агресивними. Зокрема після того, як понад 700 російських дипломатів було вислано з країн Європи у відповідь на повномасштабну війну Росії проти України.

Британія і Німеччина посилюють співпрацю у сфері безпеки на тлі російської агресії — деталі (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)