Ескалація Росією війни змушує Захід змінювати свою стратегію підтримки України, — Чаленко

26 жовтня 2024 р. 00:01

26 жовтня 2024 р. 00:01


Країни “Групи семи” (G7) планують залишити замороженими активи Російської Федерації навіть після закінчення війни в Україні. Активи залишатимуться заблокованими доти, доки Росія не виплатить Україні компенсацію за завдані збитки. Саме РФ робить кроки до подальшої ескалації та переконує Захід змінювати свою подальшу стратегію щодо підтримки України в цій війні. Про це сьогодні, 25 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Ігор Чаленко.

“Кремль, як завжди, каже, що у нього вкрали ці 300 млрд доларів і що Захід діє, порушуючи нібито всі закони. Однак, саме Російська Федерація робить кроки до подальшої ескалації й переконує Захід змінювати свою подальшу стратегію щодо підтримки України в цій війні”, — зазначив політолог.

За його словами, з огляду на ситуацію, світові лідери виступили за підтримку України.

“Ми вже бачимо, як і на рівні Європейського Союзу прийнято рішення до 35 млрд євро, плюс 20 млрд доларів були обіцяні президентом США Джо Байденом. Крім того, траст між Японією, Великою Британією та Канадою обіцяє надати ще 10 млрд доларів. Тобто Україна отримає 50 млрд доларів підтримки на наступні два роки”, — додав гість ефіру.

За його словами, найімовірніше, наступним кроком може стати рішення, що не тільки кошти від прибутку з відсотків від російських активів, а всі заморожені наразі росактиви можуть перейти Україні.

“Якщо так піде й надалі, то цілком очевидно, що й самі кошти в перспективі будуть спрямовані, по-перше, на військову підтримку Україні, на те, щоб оплатити продукцію військово-промислового комплексу, по-друге — на відновлювальні роботи об’єктів енергетики. А також на соціальний сектор. Я думаю, що це питання, звичайно ж, буде розвиватися далі в динаміці”, — підсумував Ігор Чаленко.

Ескалація Росією війни змушує Захід змінювати свою стратегію підтримки України, — Чаленко

Джерело: uatv.ua (Світ)