"Відставка Гутерріша назріла": в США та Німеччині розкритикували генсека ООН за візит в Росію

26 жовтня 2024 р. 01:05

26 жовтня 2024 р. 01:05


Гутерріш знайшов час поїхати на саміт БРІКС, а от мирний саміт по Україні він свого часу проігнорував

В США дипломати дуже жорстко розкритикували генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша за його візит до російської Казані , де генсек брав участь у саміті антизахідної прокитайської та проросійської організації БРІКС. А у Німеччині припустили, що Гутеррішу час відправитися у відставку після такого візиту.

Так, із критикою на адресу Гутерріша виступив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор в ефірі CNN. Він сказав, що не може собі уявити, чому генсек ООН, перебуваючи у здоровому глузді, відправився в Росію.

"Путін є обвинуваченим військовим злочинцем, і генеральний секретар ООН поїхав до нього? Це неприйнятно" , – сказав він, коментуючи візит Гутерріша до Казані.

Ще один колишній посол США в Україні Стівен Пайфер назвав дії генсека ООН "абсолютно неприйнятними". А колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер припустив , що в Гуттеріша присутнє щось на зразок манії величі – він вважає себе відповідальним за "підтримку каналів зв'язку" з так званим "президентом" Росії.

"Він відчуває, що має бути хтось, хто зможе говорити з Путіним хоча б час від часу. Як генеральний секретар ООН він відчуває цю відповідальність" , – зазначив Волкер, додавши, що критикувати генсека ООН варто за те, що той проігнорував перший Глобальний саміт миру, зате знайшов час приїхати на саміт БРІКС у РФ. Це свідчить про відсутність у Гутерріша відчуття балансу та підриває його авторітет.

Європейські політики відреагували на дії генсека ООН значно жорсткіше, зокрема у Німеччині реакція стала дуже гострою. Так, депутат Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман заявила, що ООН під керівництвом Гутерріша зазнає тільки ганьби, а ефективність організації під великим питанням. На її думку, Гутеррішу час йти у відставку, оскільки він повністю дискредитував себе.

"Гутерріш відхиляє запрошення України на саміт миру за участю 92 країн, але схиляється перед диктаторами та військовими злочинцями в БРІКС. Відставка Гутерріша назріла" , – резюмувала Штрак-Ціммерман.

Нагадаємо, що 23 жовтня Антоніу Гутерріш прибув на триденний саміт БРІКС до Казані, який влаштував так званий "президент" Росії Володимир Путін . Багато західних політиків критикували це крок, наголошуючи, що це неправильно. Натомість Ліванську конференцію в Парижі Гутерреш відвідав по відеозв'язку, не особисто. На тлі цього йому пригадали і його відсутність на мирному саміті, який відбувся у Швейцарії в червні.

Після цього президент України Володимир Зеленський відмовив Гутеррішу у візиті до України. Хоча в офісі генсека це спростували, кілька джерел в Офісі президента України підтвердили, що візит було саме скасовано, а причиною стала поїздка Гутерріша до Казані.

"Відставка Гутерріша назріла": в США та Німеччині розкритикували генсека ООН за візит в Росію

Джерело: telegraf.com.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua