Президент Сербії раптово заявив, що Сербія може віддати перевагу БРІКС замість ЄС

26 жовтня 2024 р. 02:00

26 жовтня 2024 р. 02:00


Президент Сербії Олександр Вучич поставив під сумнів майбутнє своєї країни в Європейському союзі, запропонувавши натомість вступити до БРІКС - глобального економічного блоку, саміт якого пройшов у Росії.

Белград довгий час балансував між Сходом і Заходом, але війна в Україні змушує світ стати на чийсь бік, і терези все більше схиляються у бік Кремля, пише The Times .

Вучич заявив, що серед сербського населення зростає підтримка ідеї приєднання до БРІКС, оскільки країни-учасниці цього блоку "шантажують нас менше", ніж ЄС. За його словами, зараз у БРІКС та ЄС хоче рівна кількість сербів – по 42%.

"Коли за два з половиною роки люди голосуватимуть за нового президента, це стане однією з ключових тем. Хто знає, можливо, це стане точкою для референдуму", - сказав Вучич.

Свідченням розвороту Белграда у бік Москви може бути зміна політики країни щодо російських емігрантів, які мешкають у Сербії. За словами російського опозиціонера Петра Нікітіна, який знайшов притулок у цій країні, останнім часом громадян Росії, які висловлюють антивоєнні чи антипутінські погляди, висилають із Сербії.

Вучич не поїхав на саміт БРІКС (за що його досить передчасно похвалили в ЄС)– натомість Сербію представляв віце-прем'єр-міністр сербського уряду Олександр Вулін, нагадує видання. Там відбулися важливі для Сербії зустрічі, а у коментарі російським ЗМІ представник Сербії цілком виразно сказав, що сподівається на приєднання Белграда до цього блоку.

Раніше Вучич заявляв, що його країна не є " троянським конем" Росії в Європі, незважаючи на відмову приєднатися до європейських санкцій проти РФ та інших розбіжностей. За його словами, Сербія перебуває "на шляху до ЄС". Однак остання заява викликає сумнів у цьому шляху.

Президент Сербії раптово заявив, що Сербія може віддати перевагу БРІКС замість ЄС

Джерело: zn.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua