Доленосні вибори в Грузії: чи вдасться проєвропейській опозиції перемогти — огляд думок (ВІДЕО)

26 жовтня 2024 р. 11:40

26 жовтня 2024 р. 11:40


У Грузії сьогодні, 26 жовтня, тривають парламентські вибори, які аналітики вже назвали історичними. Громадянам належить обрати новий парламент, який сформує уряд і визначатиме політичне майбутнє країни. Правляча партія “Грузинська мрія” вже 12 років утримує більшість і активно веде проросійську політику, інформує FREEДОМ .

Дві протиборчі сили в країні — партія “Грузинська мрія” і коаліція проєвропейських сил країни.

Політика, яку проводить нинішня влада в Тбілісі, дедалі більше затягує Грузію в орбіту Кремля. За останній рік у Вашингтоні заявили про перегляд відносин із Тбілісі, а Брюссель фактично заморозив інтеграцію країни до ЄС.

“Тут йдеться насамперед, можна сказати, про збереження державності. Розумієте, якщо не дай бог “Грузинська мрія” перемагає, то тут не тільки проблема в тому, що в Грузії виникнуть проблеми на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції, але буде проблема державності, адже Грузія опиниться у васальній залежності від Російської Федерації. Ось як зараз Білорусь”, — сказав політолог, професор Чорноморського міжнародного університету Грузії Ніка Читадзе.

Загалом у виборах беруть участь 19 партій і коаліцій. Але подолати 5%-й бар’єр, необхідний для проходу до парламенту, згідно з соцопитуваннями, зможуть шість із них. Це правляча “Грузинська мрія” та опозиційні: “Єдність”, “За Грузію”, “Коаліція за зміни”, “Сильна Грузія” і “Лейбористська партія Грузії”.

Найпопулярнішою залишається “Грузинська мрія”. За неї готова проголосувати приблизно третина виборців. Підтримка опозиції оцінюється майже в 60%.

Для збереження влади “Грузинська мрія”, за даними експертів, активно використовує адмінресурс і шантаж населення.

“Зараз десь 300 тис. людей у Грузії зайняті в державних структурах. На центральному рівні та на місцевому їх теж залякують, мовляв, ми контролюватимемо, і, якщо ви не голосуватимете за “Грузинську мрію”, то втратите свої посади. На жаль, навіть у церковній владі є служителі, яких використовують “Грузинські мрії” для агітації”, — зазначає Читадзе.

Основою передвиборчої агітації “Грузинської мрії” є страх перед війною. Представники влади лякають виборців нібито “українським” сценарієм у разі перемоги опозиції. Її, своєю чергою, правляча партія називає “партією війни” і погрожує з нею “розправитися”.

Чинна президентка Саломе Зурабішвілі не виключає навіть свого арешту, якщо влада “Грузинської мрії” збережеться.

Крім того, у разі своєї перемоги на виборах правляча партія обіцяє заборонити всі головні опозиційні сили. Зокрема — найбільшу “Єдиний національний рух”. Її звинувачують нібито в розпалюванні війни 2008 року, коли Росія вторглася в Грузію й окупувала Абхазію та Південну Осетію.

“У разі отримання конституційної більшості ми на рівні конституції заборонимо “Національний рух” і партії-сателіти, а за скоєні щодо населення Грузії злочини, зокрема за найтяжчий — за війну, “Національний рух” і партії-сателіти будуть покарані за всією суворістю закону”, — заявив почесний член партії “Грузинська мрія”, прем’єр-міністр Грузії (2012-2013) Бідзіна Іванішвілі на передвиборчому мітингу.

Перший тур президентських виборів і референдум про євроінтеграцію, що відбувся в Молдові, показав колосальне втручання Москви у виборчий процес. Така ж ситуація може повторитися і в Грузії, вважають в Американському інституті вивчення війни. Аналітики зазначають, що Кремль докладе всіх зусиль, щоб зберегти владу правлячої партії, здобути контроль над Грузією і поширити вплив на Південному Кавказі.

Як повідомлялося раніше, 26 жовтня в Грузії почалося голосування на парламентських виборах. За даними Центральної виборчої комісії, загальна кількість виборців — 3 млн 508 тис. 294 людини.

Доленосні вибори в Грузії: чи вдасться проєвропейській опозиції перемогти — огляд думок (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)