“Вісь зла” стає реальною: тісну співпрацю Москви та Пхеньяна у війні проти України обговорили експерти та глядачі FREEDOM

26 жовтня 2024 р. 12:07

26 жовтня 2024 р. 12:07


Очікується, що Російська Федерація залучить перших військових Корейської народно-демократичної республіки (КНДР, Північна Корея) в зону бойових дій уже 27-28 жовтня. Це очевидний ескалаційний крок з боку країни-агресора. Про це 25 жовтня заявив президент Володимир Зеленський за підсумками доповіді головкому Збройних сил України Олександра Сирського.

Частина військовослужбовців армії КНДР уже прибула в Росію і проходить підготовку на п’яти військових полігонах, розташованих на сході РФ, повідомили в Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

Солдати з Північної Кореї готуються до війни проти України

Розвідка Південної Кореї в середині жовтня опублікувала супутникові знімки з північнокорейськими військовими, які прибули на російський Далекий Схід. Повідомляється, що з 8 жовтня на кораблях Тихоокеанського флоту Росії з КНДР до Владивостока перекинули приблизно 1,5 тис. солдатів, серед яких є спецпідрозділи.

Уперше відряджання солдатів армії КНДР на війну проти України прокоментував кремлівський диктатор Путін. На пресконференції після саміту БРІКС він заявив, що “знімки — річ серйозна, і якщо є знімки, то вони щось відображають”. А потім нагадав про підписану в червні 2024 року угоду про стратегічне партнерство між РФ і КНДР, одна зі статей якої передбачає військову допомогу в разі “нападу” на одну зі сторін.

“Ми ніколи не сумнівалися, що північнокорейське керівництво ставиться серйозно до домовленостей. Але що і як ми робимо — це вже наша справа в рамках цієї статті”, — заявив Путін.

За повідомленнями української розвідки, на злагодження північнокорейських солдатів, яких РФ має намір долучити до війни проти України, виділять кілька тижнів. Відправленим Пхеньяном солдатам надають амуніцію, постіль, зимовий одяг і взуття, засоби гігієни. На російських полігонах військовослужбовців із КНДР навчають використання військової техніки, зокрема безпілотних систем.

“За оцінками російських інструкторів, північнокорейські військові мають чудовий фізичний і моральний дух, але їм не вистачає розуміння сучасних бойових дій, таких як атаки безпілотниками, тому може бути багато жертв, якщо північнокорейські підрозділи будуть розгорнуті на лінії фронту”, — цитує депутата Національних зборів Республіки Корея Лі Шон Квуна видання Reuters .

За кожного військового Росія платить близько 2 тис. доларів на місяць, пише південнокорейське інформагентство “ Йонхап ”. При цьому середня місячна зарплата в КНДР станом на 2022 рік становила 1-3 долари . Ймовірно, основна частина російських грошей не доходить до північнокорейських військових та їхніх родин, а залишається у влади КНДР, яка приховує від власного населення перекидання військових до Росії.

“Є ознаки того, що влада Північної Кореї переміщує та ізолює сім’ї [військових] у певному місці, щоб ефективно контролювати їх і ретельно припиняти чутки”, — цитує депутата Національних зборів Республіки Корея Лі Шон Квуна видання Reuters .

Пхеньян планує підготувати близько 12 тисяч північнокорейських військовослужбовців до листопада. Частину з них Москва вже відправила під Курськ, повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України. Росія планує залучити північнокорейських солдатів до боїв у Курській області на напрямках Мартинівка, а також Новоіванівка — Мала Локня, кажуть у Центрі протидії дезінформації.

Сили оборони України контролюють частину Курської області вже понад два з половиною місяці. Армія країни-агресора неодноразово робила спроби витіснити ЗСУ з регіону — без успіху, зокрема через брак особового складу. Тепер Кремль намагається збільшити свої сили в Курській області шляхом використання північнокорейських військових, замаскованих під бурятів і якутів.

“Сили, ймовірно, занадто малі, щоб переломити хід війни, оскільки Росії потрібно буде подвоїти свій 50-тисячний контингент під Курськом, щоб витіснити українські війська і провести нову хвилю мобілізації, досягти більших успіхів уздовж лінії українського фронту. Північнокорейське підкріплення приходить на тлі ознак того, що Росія намагається поповнити свої сили в умовах величезних втрат в Україні, які, за оцінками західних офіційних осіб, становлять понад 600 тисяч вбитими та пораненими”, — з публікації Financial Times .

Щойно солдати з КНДР будуть залучені в бойові дії проти України, вони стануть для ЗСУ легітимними цілями, зазначили в Білому Домі.

“Якщо вони дійсно братимуть участь у війні проти України, вони — законні цілі, законні військові цілі. І українські військові захищатимуться від північнокорейських військових так само як вони захищаються від російських”, — заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі .

Влада Південної Кореї повідомила про готовність вжити поетапних заходів у відповідь на військове співробітництво Пхеньяна з Москвою. Зокрема, Сеул розглядає можливе відправлення зброї в Україну.

“Уряд закликає до негайного виведення північнокорейських військ, і якщо нинішня військова змова між Північною Кореєю і Росією продовжиться, ми не терпітимемо, а діятимемо рішуче разом із міжнародною спільнотою”, — заявив перший заступник радника з національної безпеки Південної Кореї Кім Те Хе .

Досі Південна Корея, один із провідних виробників зброї у світі, обмежувалася нелетальною допомогою Україні, включно з обладнанням для розмінування. Ймовірна зміна політики Сеула щодо Києва, що включає постачання зброї, — ще один приклад того, що дії Росії становлять загрозу безпеці не тільки для України.

“Вони, очевидно, становлять загрозу світовій безпеці. Коли ви бачите, як країни Індо-Тихоокеанського та Азійського регіонів також роблять суверенний вибір підтримувати Україну в її захисті, висновок із цього полягає в тому, що весь світ, а не лише Європа, не тільки союзники з НАТО, бачать загрозу, небезпеку і нерозсудливість дій Росії”, — наголосив заступник спікера Державного департаменту США Ведант Пател .

Військові з КНДР не повинні безглуздо вмирати на чужій землі. Таке повідомлення корейською мовою з’явилося на інтернет-платформах проєкту з добровільної здачі в український полон “Хочу жити” . Там нагадали, що Україна виконує норми міжнародного гуманітарного права незалежно від національності, віросповідання та ідеологічних поглядів полонених солдатів.

Крім військових Північна Корея продовжує постачати в Росію боєприпаси та ракети. За оцінками розвідки Південної Кореї, станом на літо 2024 року КНДР передала Російській Федерації 5 млн снарядів. Найчастіше вони низької якості, але кількість дає змогу Росії продовжувати війну проти України.

У відповідь за поставлені снаряди Пхеньян отримав від Москви технології, нафту, гроші та гуманітарну допомогу. Обидві країни перебувають під санкціями.

“Для Північної Кореї Росія виявилася знахідкою в скрутну хвилину… Торгівля з РФ допомогла стабілізувати економіку, а зустрічі на вищому рівні з Путіним зміцнили імідж Кіма. Останніми місяцями між двома країнами курсують делегації, що працюють у галузі сільського господарства, культури, безпеки та технологій. Російські туристи стали першими іноземцями, які відвідали Північну Корею після пандемії, турфірми у Владивостоці тепер рекламують літні поїздки в «королівство відлюдників”, — зі статті The Economist .

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов поставив Північну Корею на перше місце за обсягами та значущістю підтримки режиму Путіна.

Думки глядачів FREEДOM

У зв’язку зі зближенням Москви та Пхеньяна телеканал FREEДOM провів серед глядачів опитування на тему: “Про що свідчить вимушене звернення Кремля до КНДР по військову допомогу?”

Відповіді надійшли різноманітні, наводимо частину з них:

  • “У планах у Путіна зробити все для того, щоб війна розрослася на весь світ і в неї були втягнуті всі країни. Фактично, це Китай вступив у війну, адже за спиною КНДР стоїть саме Пекін!”;
  • “Росії потрібно набрати людей на “м’ясні штурми”, а оголошувати мобілізацію Путін боїться, адже росіяни можуть “захвилюватися”;
  • “Вступ у війну Північної Кореї — це не про те, що нікому воювати у РФ, і тим більше не про те, що росіяни можуть збунтуватися, якщо почнеться масова мобілізація. Просто Путін вирішив показати США, Заходу і всьому світу, що плювати він хотів на всіх, і на все так зване міжнародне право. Він буде гнути свою божевільну лінію війни до кінця”;
  • “КНДР мріє з НАТО повоювати, тому зараз буде пробувати свої сили та вивчати техніку”;
  • “Путін готує наступ навесні 2025 року, і використання солдатів КНДР дає можливість набратися сил”;
  • “Корейцям не потрібно багато платити, як росіянам-контрактникам, вони просто обходяться дешевше”;
  • “Звернення Кремля до КНДР свідчить про те, що Путін хоче бути ближчим до Кім Чен Ина, хоче стати таким самим диктатором. Нові закони у РФ свідчать лише про те, що Росія наближається до життя як у КНДР”;
  • “КНДР тренує війська спеціальних операцій для підготовки удару по Південній Кореї”;
  • “Кремль хоче посіяти у світі хаос, діє нахабно й активно. Потрібно, щоб країни Заходу дали Україні більше зброї, інакше скоро їм самим доведеться воювати з КНДР, Іраном і Росією!”.

Солдати КНДР на війні проти України в оцінці експертів

Для чого Путін звернувся по військову допомогу до Кім Чен Ина? Якими можуть бути наслідки вступу у війну проти України північнокорейських військовослужбовців? Як це вплине на ситуацію на лінії фронту? Якою може бути реакція західних союзників на посилення військового співробітництва Москви та Пхеньяна? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді:

  • Олександр Леонов , директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента”;
  • Денис Попович , військовий оглядач;
  • Петро Олещук , політолог, доктор політичних наук;
  • Микола Маломуж , генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.);
  • Антон Кучухідзе , політолог.

ОЛЕКСАНДР ЛЕОНОВ: Ця авантюра дорого коштуватиме Кремлю

— Поки що йдеться про невелику кількість північнокорейських солдатів, і очевидно, що це не призведе до перелому ситуації на якійсь із ділянок фронту. Але це свідчить про те, що Путін після операції українських сил у Курській області не зміг піти на ескалацію, якою він погрожував практично всьому світу. Він не оголосив мобілізацію і воєнний стан у Росії, не звернувся по допомогу до ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, — ред.).

Зараз запрошення солдатів із КНДР на війну проти України є можливістю показати світу ескалацію. У цій ситуації дуже багато проблем і для самого Путіна, і для Північної Кореї. Очевидно, що зараз ідеться про те, щоб навчити північнокорейську армію воювати в сучасній війні. Також необхідне навчання північнокорейських пілотів для польотів на російській авіації.

Якщо північнокорейські війська почнуть воювати на боці Росії, то це означатиме інтернаціоналізацію війни. Фактично, це перший крок до тієї третьої світової, якою всі так лякають. Крім того, Пхеньян розраховує на військову допомогу РФ у разі, якщо щось станеться. І це може зламати слабкий паритет на корейському півострові. Тому Південна Корея так жорстко відповіла на ситуацію і заявила про готовність постачати Україні сучасну зброю.

Можна очікувати зміни позиції США, оскільки з Південною Кореєю вони мають союзницькі зобов’язання і на території Південної Кореї розташовано 7 баз збройних сил Сполучених Штатів. Якщо почнеться велика війна, то очевидно, це означатиме пряме залучення до неї США.

Думаю, Путін намагається налякати США і західні країни — показати, що світ рухається до третьої світової війни.

Путін все-таки знайшов можливість для того, щоб показати, що ескалація можлива. Водночас Китай без особливого ентузіазму дивиться на зближення Північної Кореї та Росії, бо до цього КНДР повністю була під економічним впливом Пекіна, а зараз Кім Чен Ин може гратися між різними центрами сили й в такий спосіб знаходити для себе найкращу ситуацію та отримувати вигоду.

У цій ситуації Південна Корея може почати допомагати Україні озброєнням. У Сеула є свої комплекси ППО, снаряди, наприклад, Польща закуповує південнокорейські танки. Це може дійсно допомогти та змінити ситуацію на полі бою.

Ця авантюра може дорого коштувати Кремлю, адже Україна отримає нове джерело постачання сучасного озброєння в особі Південної Кореї.

Китай нічого не зробив для того, щоб запобігти військовому зближенню КНДР і РФ. Ймовірно, Пекін хоче подивитися, як його проксі розвиватимуть ситуацію, і зробити відповідні висновки.

Безумовно, військова співпраця Північної Кореї та Росії є загрозою для Японії. Періодично КНДР запускає в бік Японії свої ракети. Можливо, варто очікувати подальшого зближення Японії та Південної Кореї. До речі, напередодні відряджання солдатів КНДР на війну проти України озвучувалися ідеї про військовий союз США, Японії та Південної Кореї. Про це говорили давно, але через низку історичних нюансів це ніяк не вдавалося зробити. Зараз усе йде до того, що біля Китаю з’явиться кілька військових союзів, які стримуватимуть і Пекін, і Північну Корею.

ДЕНИС ПОПОВИЧ: Тепер дійсно відбувається ескалація, якої побоювалися на Заході

— Ймовірно, йдеться про перекидання військ спеціального призначення, яким довіряє Кім Чен Ин і не очікує від них дезертирства. Це мають бути досить добре підготовлені та мотивовані війська. Виходячи з даних українського Головного управління розвідки, сім’ї цих військовослужбовців перебувають у заручниках — таким ось чином їх “мотивують” для того, щоб вони вели бойові дії на чужій землі. Про те, наскільки підготовка північнокорейських солдатів релевантна сучасним методам війни, ми дізнаємося тільки тоді, коли вони вступлять у бій. Тільки бойові дії відкриють справжні можливості армії КНДР.

Залучення північнокорейських військ загалом відповідає підписаній між Москвою і Пхеньяном угоді. Адже, за фактом, українські сили зайшли на територію Росії, і це може бути розцінено Кремлем як напад. Тут і запускається опція договору, яка легалізує присутність військ КНДР на території РФ.

Для Путіна чим більше гарматного м’яса — тим краще. Армія РФ зможе кинути більше військ на Курську ділянку фронту і більше направити на територію України для того, щоб вивільнити резерви.

Заява про те, що це відчай Путіна, вельми спірна. Я, чесно кажучи, не дуже розумію, чому Російська Федерація стає слабшою від того, що в її розпорядження прибувають північнокорейські війська. По-моєму, навпаки, Кремль стає сильнішим і його можливості розширюються.

У геополітичному плані це буде безумовне розширення війни на весь континент. Для тих, хто на Заході побоювався ескалації, у мене погані новини. Тепер дійсно відбувається ескалація. Це фактичний вступ третьої сторони в російську війну проти України.

За даними розвідки, натомість Путін передав Кім Чен Ину ракетні та ядерні технології. Відправляючи свої війська на війну проти України, КНДР розраховує отримати відповідний бойовий досвід, і разом із переданими технологіями це буде вже становити загрозу для Південної Кореї. Наразі ми маємо активно спілкуватися з Сеулом для того, щоб там змінили своє ставлення до прямої військової допомоги Україні та перейшли до практичних дій.

У Південної Кореї є радянські зразки озброєння, які були передані Російською Федерацією в середині 1990-х. Це танки Т-80У, це БМП-3. Це те, що ми можемо використовувати тут і зараз. У Сеула є власні танки К2 Black Panther і САУ К9 Thunder, а також зенітні ракетні комплекси, які можуть збивати балістичні повітряні цілі. Також є оперативно-тактичні ракетні комплекси, які також можуть становити інтерес. Південна Корея має у своєму розпорядженні артилерійські засоби та реактивні системи залпового вогню, пристосовані для стрільби ракетами ATACMS. Якість військової техніки тут не підлягає сумніву.

ПЕТРО ОЛЕЩУК: Кім Чен Ин готує армію до ведення сучасної війни

— Небезпека військового співробітництва КНДР і РФ багатогранна. І все це може не обмежитися участю тільки двох сторін. Ми знаємо, що рішенню про направлення північнокорейських солдатів для участі у війні проти України передувало підписання широкомасштабного договору про співпрацю між Росією і Північною Кореєю. Найближчим часом очікується підписання подібного договору між Росією та Іраном, і таким чином можуть уже офіційно встановитися ширші військові відносини.

“Вісь зла”, яка раніше була якоюсь метафорою, тепер стає реальністю.

Участю у війні лише піхотних підрозділів з Північної Кореї все це не обмежується. З’явилася інформація про те, що в Росії здійснюватиметься підготовка північнокорейських пілотів, очевидно, для використання сучасних російських літаків. Не виключено, що це також частина пакту про співпрацю між Північною Кореєю і Росією. Надавши свої війська, Пхеньян отримає, наприклад, доступ до авіаційних технологій. Донедавна сучасної авіації у Північної Кореї не було, а тепер буде.

Водночас режим Кім Чен Ина загрожує стабільності в усьому регіоні.

Для Північної Кореї це чудова можливість прорвати дипломатичну ізоляцію. Ще недавно це був найбільш ізольований у світі режим, а зараз у нього вже є доволі великі й серйозні друзі, через яких Пхеньян може отримувати ресурси насамперед військові технології. З іншого боку, направляючи війська в Україну, режим Кім Чен Ина отримує всі можливості для того, щоб підготувати армію до ведення сучасної війни.

МИКОЛА МАЛОМУЖ: Солдати КНДР — це не критичне посилення російських військ

— У цій ситуації Північна Корея фактично вже бере участь у війні проти України. На територію Росії вже перекинули 3 тис. військовослужбовців спецпідрозділів. Вони вже заточені на проведення диверсій, проникнення в тил.

Це певне посилення російських військ, хоча не критичне, бо ці підрозділи не мають бойового досвіду і будуть швидко піддаватися атакам з українського боку.

На початковому етапі північнокорейських військових використовують як інструкторів для техніки та озброєння від КНДР. Це перший контингент, який прибув і фіксується на території прифронтових зон.

Південна Корея вже попередила, що в разі прямої участі солдатів КНДР у війні, в Україну буде направлено озброєння, техніку, боєприпаси, дрони, радіолокаційні системи. США та низка інших союзників різними оперативними каналами попереджають персонально Кім Чен Ина. Зараз американці оцінюють ситуацію і кажуть: якщо вже буде доведено використання контингенту з КНДР на полі бою, то будуть залучені інші бойові оперативні засоби, я вже не кажу про таємну дипломатію.

Китай проти того, щоб Росія мала дуже велику кооперацію з Північною Кореєю. Пекін хотів би сам контролювати окремо Росію та окремо КНДР без їхнього союзу.

АНТОН КУЧУХІДЗЕ: Західні союзники вже готують сценарій реагування

— Участь третьої сторони у війні на боці однієї держави проти іншої — це акт агресії відповідно до резолюції Генасамблеї ООН. З погляду міжнародного правового аналізу все однозначно. Під питанням стоїть ширший аспект, який полягає в координації дій з Україною та Південною Кореєю щодо глобального розроблення відповіді на подібні дії Північної Кореї.

Захід має реагувати. Президент України вже звернувся до західних лідерів із тим, щоб виробити позицію реагування, зокрема і по лінії санкційної політики, і по лінії збільшення військової допомоги у зв’язку з тим, що КНДР уже живою силою вступила у війну проти України.

Відбуватиметься обговорення масштабності відповіді Південної Кореї, України та західних союзників на подібну співпрацю КНДР і РФ. Я думаю, сценарій реагування вже розробляється. Тим більше й українська розвідка, і західна преса останній рік писали про ймовірність відряджання північнокорейських військ на війну проти України. Тому я думаю, що в США вже мають певний сценарій. Просто вони ще не встигли узгодити все в рамках НАТО з іншими своїми союзниками.

“Вісь зла” стає реальною: тісну співпрацю Москви та Пхеньяна у війні проти України обговорили експерти та глядачі FREEDOM

Джерело: uatv.ua (Світ)