Білоруський диктатор пригрозив російському війною — про що сигнали Лукашенка (ВІДЕО)

26 жовтня 2024 р. 14:22

26 жовтня 2024 р. 14:22


В інтерв’ю пропагандистському виданню “Известия” білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що не дозволить “приєднати” Білорусь до Росії та готовий воювати. За його словами, у Кремлі всерйоз обговорюють такий сценарій, повідомляє FREEДОМ .

За заявою білоруського диктатора, за спробу приєднати Білорусь Росії доведеться готуватися до заходів у відповідь. Згадав Лукашенко і про те, що захоплювати чужі території не можна, оскільки зараз уже, мовляв, “не Середньовіччя”. Він також зазначив: не розуміє, навіщо Білорусь приєднувати до Росії, оскільки країни вже взаємодіють у рамках “союзної держави”.

“У високих колах Росії декому кортить приєднати Білорусь, але спроба зробити це обернеться війною. Ви менше, ми більше, а в нас економіка така, сяка. Ми вам допомагатимемо — і далі вступайте до складу Росії. Так питання ставити не можна. Це неможливо та нереалізуємо. Боюся навіть сказати, що це війна”, — заявив самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв’ю пропагандистському виданню.

Він відзначився не лише погрозами на адресу Кремля, а й поставив під сумнів зусилля Путіна щодо залучення північнокорейських солдатів у війну проти України. Інститут вивчення війни повідомляє, що білоруський диктатор рішуче натякнув, мовляв, білоруські сили не воюватимуть на території України.

“Лукашенко заявив, що якщо “ми” (білоруси) вв’яжемося до війни, це буде “шляхом до ескалації” і що НАТО розгорне війська в Україні у відповідь на участь іншої країни. Лукашенко продовжував заперечувати, що Білорусь причетна до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну частково з території Білорусі. Лукашенко заявив, що Москва розуміє, що розгортання північнокорейських військ на війні було б “небажаним для Росії” і що Захід відповість відправкою військ НАТО в Україну”, —- йдеться у звіті Інституту вивчення війни за 24 жовтня 2024 року.

Подібні заяви Лукашенка є важливим сигналом главі Кремля, впевнені в Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України.

“Йому байдуже щодо КНДР. Він вкотре наголосив, що Білорусь не хоче брати участь у війні. Це також сигнал Путіну. Чому? Тому що Путін уже давно робить все, щоби втягнути у війну Білорусь. І військових КНДР він призвав лише тому, що не вдалося отримати білорусів, яких він хотів ще минулого року”, — вважає керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко.

З початку повномасштабного вторгнення Росії до України Білорусь стала ключовим союзником Кремля. Саме з її території у лютому 2022-го російські окупаційні війська вторглися до Київської області.

“Ні для кого не секрет, що Північна Корея та Білорусь — союзники Росії у війні проти України і що Північна Корея та Білорусь Лукашенка активно виробляють та постачають зброю та боєприпаси для Росії. Крім того, і Росія, і Білорусь, і КНДР перебувають під масштабними обмеженнями санкцій. Тому до одного з ключових напрямів їхньої кооперації можна віднести також співпрацю в рамках обходу чинних санкцій”, — прокоментував заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

Попри те, що режим Лукашенка допомагає Кремлю продовжувати війну проти України, надаючи свою територію для розміщення російського озброєння, зокрема ядерного, білоруський диктатор постійно заперечує участь Білорусі у війні проти України.

Нагадаємо, у Білорусі визначилися з датою так званих виборів президента : вони відбудуться 26 січня 2025 року. Білоруський диктатор Лукашенко вже заявив, що знову балотуватиметься і ні з ким ділитися владою не збирається. Це буде вже сьома його виборча кампанія. Хоча останні результати виборів, де його нібито було обрано, не визнаються у світі.

Білоруський диктатор пригрозив російському війною — про що сигнали Лукашенка (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)