Санкції проти РФ будуть абсолютним самогубством для економіки Казахстану, — політолог Калієв

26 жовтня 2024 р. 14:22

26 жовтня 2024 р. 14:22


Сьогодні Росія є найбільшим торговим партнером Казахстану, і введення санкцій проти РФ буде “абсолютним самогубством” для економіки країни. Водночас Казахстан дотримується режиму санкцій, запровадженого цивілізованим світом. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів казахстанський політолог Талгат Калієв.

Як зазначив політолог, Казахстан завжди практикував багатовекторну політику, якої сьогодні складно дотримуватися в умовах яскравої поляризації світу. Водночас Росія є найбільшим торгівельним партнером Казахстану, через якого йде левова частка експорту нафти та припадає велика частка імпорту продовольства.

“Тому нам вкрай складно розривати будь-які відносини [з РФ], вводити будь-які санкції. Це було б абсолютним самогубством для нашої економіки. Тому ми з Росією є близькими союзниками, це наш сусід, нам від цього нікуди діватися. Але водночас режим санкцій, введених цивілізованим світом, ми зберігаємо. Але дотримуватися його теж досить складно, оскільки ми живемо в умовах Євразійського економічного союзу, тобто у нас відсутній митний кордон із Російською Федерацією”, — пояснив Калієв.

Західні компанії не можуть відстежити товари подвійного призначення, коли вони обхідними шляхами потрапляють до Російської Федерації. Проте Казахстан намагається дотримуватися режиму санкцій у рамках міжнародного права.

“Ми утримувалися від усього, що може загрожувати нашій відкритості й може спричинити будь-які санкції. Водночас відстежити за цим досить складно, тому що величезна кількість приватних компаній, зокрема, ймовірно, зареєстрованих російськими контрагентами, можуть здійснювати приватно угоди та ввозити підсанкційну продукцію. Однак, нічого навмисного з боку офіційної Астани не відбувається”, — наголосив політолог.

Не тільки Казахстан зацікавлений у російській економіці, а й російська економіка сьогодні зацікавлена в Казахстані, оскільки великий обсяг транзитних товарів у РФ проходить через його територію.

Калієв також переконаний, що політика нейтральності та багатовекторності може зробити Казахстан зручним майданчиком для майбутнього діалогу між Україною і Росією.

“Казахстан категорично виступає за дотримання норм міжнародного права і визнає Російську Федерацію в кордонах 1991 року, і точно так само визнає кордони України 1991 року. Я думаю, що Казахстан сьогодні міг би виступити посередником в організації переговорного процесу, який колись усе-таки почнеться між Росією та Україною, і тут могло б зіграти безліч чинників, зокрема і наш нейтралітет, і досвід казахстанських дипломатів в організації такого роду переговорних треків. У нас прекрасні відносини й з Україною, і з Росією. Думаю, що наші дипломати змогли б виступити хорошими посередниками та працювати на зближення переговорних позицій. Я розумію, що це будуть надзвичайно складні переговори, і вони триватимуть досить довго, потребуватимуть колосальної витримки, але Казахстан міг би стати тим самим майданчиком і, можливо, коли-небудь стане ним”, — сказав на завершення Калієв.

Нагадаємо , офіційно Казахстан не приєднався до санкцій проти Росії, при цьому країна виступає проти використання своєї території для їх обходу. Також, намагаючись не псувати стосунків із Європою, Казахстан відмовився приєднуватися до БРІКС (міжнародний економічний альянс, який 2006 року створили Бразилія, Індія, Китай, ПАР), куди країну “наполегливо” запрошували.

Санкції проти РФ будуть абсолютним самогубством для економіки Казахстану, — політолог Калієв

Джерело: uatv.ua (Світ)