Саміт БРІКС у Казані однозначно обнулив усі наміри Путіна, — Подоляк

26 жовтня 2024 р. 16:11

26 жовтня 2024 р. 16:11


Саміт БРІКС у Казані однозначно обнулив усі наміри Путіна. Диктатор не отримав того, чого очікував — Росію не підтримали. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 26 жовтня, висловив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він наголосив, що БРІКС — це не організація на кшталт Європейського Союзу. Це лише майданчик про намір об’єднатися і сформувати якийсь клуб, який зможе перерости в щось більш серйозне, щоб надалі вести на рівних дискусію з тим же ЄС.

“Це насамперед економічна спільнота, де у всіх поки що свої абсолютно суперечливі економічні інтереси. Клуб БРІКС не готовий до того, щоб бути альтернативою Заходу з погляду фінансової та технологічної системи, він не конкурентний у такому плані. Усім країнам, які зібралися в Казані, максимально не вигідно вибудувати якийсь Варшавський договір і безпосередньо конфліктувати з країнами, від яких вони в технологіях або фінансах залежать заради того, щоб Росія реалізовувала свою концепцію домінування через масові вбивства в інших країнах”, — сказав Подоляк.

Мати стратегічне партнерство, залежне від лідерства Росії, сьогодні нікому не вигідно, упевнений радник глави ОПУ.

“Світ перебудовується, але зовсім не так, як думає суб’єкт Путін, як думає РФ. Росія поступово йде на аутсайд. Вона буде аутсайдером. Країни, які входили в ШОС (Шанхайська організація співробітництва, — ред.), зараз — БРІКС, ці два утворення, поки що це лобістські структури, вони поступово виходять із Росії, хоча вона була одним з ініціаторів цих утворень. Поступово утворювальну роль у цих організаціях починає відігравати Китай. З ним конкурують ті ж Індія, Бразилія. Тобто це зовсім не те, що думала отримати Росія в Казані, не те, на що вона розраховувала”, — сказав спікер.

Подоляк також звернув увагу на те, що в завершальному слові в Казані Путін сказав, що Росія впорається зі своїми проблемами сама.

“Ось у цьому вся суть цього саміту БРІКС. Росію ніхто не підтримав. І тому в серцях ось цей суб’єкт каже, мовляв, ми зі своїми проблемами впораємося самі. Я сподіваюся, що і країни глобального Півдня, і країни проукраїнської коаліції нарешті усвідомлять, що Росія не повинна впоратися з проблемами. Вона повинна відповісти, в юридичному сенсі, за всі проблеми, які створює не тільки Україні, не тільки Європі, а й глобальному світу, міжнародному праву. І поки Росія перебуває у цій організації зі своїми “хотєлками”, БРІКС розвиватися не буде. РФ буде цей клуб максимально гальмувати”, — акцентував Подоляк.

Він вважає, якщо учасники БРІКС хочуть розвивати організацію і налагоджувати партнерські стосунки з іншими блоками, тим самим G7, тоді їм необхідно позбуватися Росії.

“Якщо країни, які об’єдналися в цей лобістський поки що клуб, і які хочуть його переформатувати в тіснішу інтеграцію, і, відповідно, стати конкурентним колективним утворенням, яке зможе на рівних вести дискусію з Північною Америкою, з Європейським Союзом, із країнами, які входять до Тихоокеанського регіону, тією самою Південною Кореєю, Японією, із G7, то тоді їм потрібно позбутися Росії, бо РФ зацікавлена лише в одному — руйнуванні права, руйнуванні територій, руйнуванні міждержавних відносин, руйнуванні глобальних відносин. Щойно Росію буде усунуто від БРІКС у повному обсязі, то, безумовно, організація отримає зовсім інші форми, формати та швидкості розвитку”, — резюмував радник глави ОПУ.

Нагадаємо, раніше політолог Ігор Чаленко акцентував, що на саміті БРІКС у Казані Путін намагався довести, що його країна не перебуває в ізоляції. Російським ЗМІ дали вказівки називати кремлівського диктатора виключно світовим лідером. Однак ухвалення декларації продемонструвало, що РФ не заручилася міжнародною підтримкою і не створила бажаної для Кремля альтернативної структури безпеки.

Саміт БРІКС у Казані однозначно обнулив усі наміри Путіна, — Подоляк

Джерело: uatv.ua (Світ)