Владі вперше протистоїть не одна політична сила, а чотири: про головне та нюанси виборів у Грузії висловився Васадзе

26 жовтня 2024 р. 16:11

26 жовтня 2024 р. 16:11


Парламентські вибори в Грузії є, безумовно, точкою біфуркації, утім, не першою для країни. Проте саме зараз Грузія має реальний шанс на демократію, шанс стати “нормальною”. Про це сьогодні, 26 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Гела Васадзе.

“Бо вперше в історії протистоїть владі не одна політична сила з одним якимсь лідером. Владі протистоять чотири абсолютно різні політичні сили, але які загалом [схожі] в рамках пристойності, тобто в рамках геополітичного вибору, в рамках ринкової економіки… Ці вибори не про владу. Ці вибори про те, щоби захистити країну”, — коментує гість ефіру.

Він пояснив, якщо переможе опозиція, то після нормалізації політичної ситуації в країні буде проведено ще одні вибори. Це відповідає Грузинській хартії, представленій президентом Грузії Саломе Зурабішвілі, яку підписали майже два десятки опозиційних панівній “Грузинській мрії” партій.

“Якщо перемагає опозиція, тоді партії відповідно скасовують усі ці антидемократичні закони, які були прийняті в парламенті країни в режимі “шаленого принтера”, створюють нормальну виборчу атмосферу, проводять судову реформу. Через рік проводимо нормальні вибори, де вже всі партії, зокрема, до речі, і “Грузинська мрія” беруть участь у виборах на загальних підставах”, — каже Васадзе.

На його думку, це шанс і для “Грузинської мрії”, яка, однак, за його оцінкою, зараз готова піти на все заради того, щоб залишитися при владі.

“Вибір за здоровим глуздом. Вони ж гублять не лише країну, вони себе гублять насамперед. Своє майбутнє, майбутнє своєї сім’ї, майбутнє своїх дітей, онуків”, — вважає політолог.

Він не сумнівається, що у разі тотальної фальсифікації “Грузинською мрією” результатів парламентських виборів “вулиця” не змовчить.

“Якщо буде тотальна фальсифікація, то вийде вулиця… Я бачу інше. Я бачу, що у Тбілісі вчора не залишилося квитків на потяги, автобуси для того, щоб поїхати до регіонів. Отже, народ ламанувся до регіонів за місцевою пропискою голосувати. Підозрюю, що він ламанувся голосувати не за “Грузинську мрію”, — зазначив Гела Васадзе.

Як повідомлялося раніше, 26 жовтня в Грузії почалося голосування на парламентських виборах. За даними Центральної виборчої комісії, загальна кількість виборців — 3 млн 508 тис. 294 людини.

Владі вперше протистоїть не одна політична сила, а чотири: про головне та нюанси виборів у Грузії висловився Васадзе

Джерело: uatv.ua (Світ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua