Ватикан скоротив щомісячну платню католицьких кардиналів у Римі

26 жовтня 2024 р. 16:34

26 жовтня 2024 р. 16:34


Ватикан урізає і без того мізерні зарплати кардиналів, які очолюють вищі офіси католицької церкви в Римі, приблизно на 10%, або на 500 євро (540 доларів) на місяць, оскільки Папа Римський дотримується програми «нульового дефіциту», що передбачає більшу ощадливість.

Кардинали більше не отримуватимуть дві щомісячні допомоги, які часто використовуються для компенсації витрат на наймання особистих секретарів, ідеться в записці, написаній Максіміно Кабальєро Ледо, іспанським мирянином, який очолює фінансове міністерство Ватикану.

Пресслужба Ватикану не відповіла на прохання про коментар, але високопоставлений чиновник Ватикану надав лист агентству Reuters .

У листі, датованому 18 жовтня, Кабальєро повідомив, що діє на прохання Папи Франциска і що скорочення набудуть чинності з 1 листопада.

Вони стосуватимуться тільки тих кардиналів, які очолюють різні департаменти Ватикану в Римі: близько 20 із понад 230 «князів церкви».

За повідомленнями італійських ЗМІ, кардинали в Римі отримують щомісячну допомогу в розмірі від 4 000 до 5 000 євро (4 300-5 400 доларів США). Скасовані допомоги оцінюються приблизно в 500 євро.

Останнім часом Франциск приділяє першорядну увагу скороченню витрат Ватикану.

Минулого місяця він написав незвичайний лист усім кардиналам світу, в якому попросив їх дотримуватися програми «нульового дефіциту», щоб допомогти поліпшити економічне становище Ватикану і просувати «дух суттєвості, уникаючи зайвого і добре вибираючи наші пріоритети».

Раніше Франциск розпорядився скоротити на 10 % зарплату кардиналів у Римі в березні 2021 року, оскільки Ватикан потерпає від наслідків скорочення туризму під час пандемії коронавірусу. Він також почав скасовувати субсидовану оренду житла для кардиналів та інших вищих посадових осіб Ватикану 2023 року.

Штаб-квартира Церкви складається з двох структур: міжнародно визнаного суверенного утворення Святий Престол і Ватикану, міста-держави площею 44 гектари, оточеного Римом.

Вони ведуть окремі бюджети, і доходи Ватикану, зокрема від популярних Ватиканських музеїв, часто використовувалися для покриття дефіциту бюджету Святого Престолу.

Ватикан скоротив щомісячну платню католицьких кардиналів у Римі

Джерело: www.epochtimes.com.ua (Світ)