Байден вибачився за систему шкіл-інтернатів для дітей корінних американців

26 жовтня 2024 р. 17:45

26 жовтня 2024 р. 17:45


Президент США Джо Байден відвідав резервацію Хіла-Рівер в Аризоні, щоб вибачитися перед корінними американцями за федеральну систему шкіл-інтернатів, яка протягом кількох поколінь руйнувала сімейні, племінні та культурні зв'язки тисяч індіанських дітей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки .

«Я говорю це абсолютно щиро: для мене це одна з найбільш значущих речей, які мені колись доводилося робити за всю мою кар'єру президента США. Я офіційно прошу вибачення», - сказав Байден.

За його словами, дітей корінних американців «викрадали й відвозили до місць, де вони не були».

Зазначається, що у 2021 році міністерка внутрішніх справ США Деб Гааланд розпочала розслідування діяльності федеральних та фінансованих з федерального бюджету індіанських шкіл-інтернатів.

Розслідування підтвердило, що понад 18 600 дітей корінних американців, корінних жителів Аляски та корінних гавайців були змушені навчатися у школах-інтернатах.

Робота цих інтернатів тривала десятки років, і офіційно її було припинено у 1969 році.

За даними розслідування, за 150 років діяльності цих шкіл у їхніх стінах загинули щонайменше 973 дитини.

У доповіді, підготовленій за підсумками розслідування, уряду США було рекомендовано офіційно визнати свою роль у цій системі та вибачитися, а також зробити кроки, щоб допомогти колишнім учням оговтатися від пережитого.

Як повідомляв Укрінформ, Федеральний суд Канади затвердив мирову угоду між урядом та представниками корінних народів країни про виплату їм компенсації в розмірі 23 млрд канадських дол. (близько 17,7 млрд дол. США).

Фото: Х / President Biden

Байден вибачився за систему шкіл-інтернатів для дітей корінних американців

Джерело: ukrinform.ua (Світ)