Навчання аеророзвідників War Games: як у Волинській області навчали тонкощів професії (ВІДЕО)

26 жовтня 2024 р. 23:19

26 жовтня 2024 р. 23:19


Безпілотники над Волинськими лісами. В області провели масштабні навчально-тренувальні ігри аеророзвідників, піхотинців і пілотів FPV-дронів War games. Вони унікальні тим, що їхні організатори цивільні, які запросили чинних військовослужбовців поділитися досвідом. Майбутніх добровольців навчали, як пересуватися лісом, а операторів дронів, як правильно маскуватися і виявляти противника, інформує FREEДОМ .

Щойно зійшло сонце, і понад 50 учасників тренування збиралися на позначеній локації. Штурмова група зарядила патрони в пейнтбольні гвинтівки. Оператори “Мавіків” приготували скиди, а пілоти FPV — заміни боєприпасів, наповнені вапном.

“[Вапно] для імітації вибуху, щоб можна було зафіксувати з “Мавіка”. Коли воно впаде зі скиду — буде певний ефект і ми будемо розуміти, що відбулося ураження”, — пояснив один з учасників навчань Олег.

Далі учасники розбилися на дві команди. Кожна зайняла відомі лише їй локації. Під маскувальною сіткою — підрозділ аеророзвідки обладнав позицію, де встановили “Старлінки” та антени для посилення сигналів дронів, а також налаштували техніку для онлайн-трансляції.

“Мавіки” вилітають і транслюють нам усю картинку. Те, що бачить “Мавік”, ми, за налаштованими системами, отримуємо картинку, за якою орієнтуємося в ситуації і діємо. Це можливість доторкнутися хоча б трохи до того, що відбувається на передовій, і як це використовувати”, — розповів учасник навчань із позивним “Дрон”.

Ігор — аеророзвідник, демобілізувався півроку тому. При цьому навички керування “Мавіком” не забув: його безпілотник легко вилітає з посадки і моніторить поле бою.

“Багато людей уже з бойовим досвідом, які можуть його передати, поділитися. Наживо цивільні можуть побачити, як потрібно працювати при виявленні противника”, — зазначив Ігор.

Завдання піхоти полягає в тому, щоб вирахувати позиції іншої групи та її знешкодити. FPV команди противника або розвіддрон нейтралізують антидроновою гвинтівкою.

“Антидронова гвинтівка виробництва Волині. Є різні частоти, ми сьогодні використовуємо тільки одну”, — розповів учасник Олег.

Така ж робота відбувалася на іншій ділянці імпровізованого поля битви. Аеророзвідники уважно досліджували кожен квадратний метр території противника і стежили за тим, щоб штурмовики звідти не наблизилися до їхніх позицій.

“Один екіпаж у нас уже в тилу, чекає нагоди у противника. Другий екіпаж проривається лівим флангом. Один дрон у нас постійно моніторить лінію 500 метрів, щоб ми не пропустили підхід диверсійно-розвідувальної групи або ще когось, а другий дрон проводить загальну розвідку”, — пояснив учасник навчань Олександр.

За кілька десятків метрів аеророзвідники все ж визначили замаскованого бійця.

У реальному бою втрачений або використаний дрон вважається розхідником, а на тренуваннях їх шукають за сигналом GPS, ремонтують і знову запускають у роботу, розповідає Олександр. Він учитель у школі, викладає “Захист України”. Пройшов курси керування безпілотниками і тепер практикується в умовах, максимально наближених до бойових.

“Отримати безцінний досвід і для себе — це як хобі. Держава нам оплатила школу і замовила дрони. Я також дітей навчаю. На предметі “Захист України” діти дізнаються, їм це досить цікаво, і мотивація для навчання непогана”, — поділився Олександр.

За перебігом навчань стежили у штабі, куди транслюється відео з усіх безпілотників. Координує дві команди керівник навчального центру з управління безпілотними літальними апаратами (БпЛА) Павло Цапюк.

“Кожен рух, кожна вправа, ситуація — це неоціненний досвід. Ми ставимо за мету налаштувати один із найкращих навчальних процесів у сфері БпЛА і для України, і для наших іноземних партнерів Польщі та Чехії, які дуже хочуть отримати наш досвід”, — наголосив організатор навчань Павло Цапюк.

Це перші, але не останні тренувальні ігри для новобранців. Організатори вже планують другі змагання War games на найближчі тижні, поки групи учасників можуть ефективно маскуватися.

Навчання аеророзвідників War Games: як у Волинській області навчали тонкощів професії (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)