Бійки і вкидання бюлетенів: як у Грузії відбулися доленосні вибори до парламенту

26 жовтня 2024 р. 23:19

26 жовтня 2024 р. 23:19


У Грузії відбулися парламентські вибори. Новий склад парламенту вперше обирали не за змішаною системою, як було до цього, а за пропорційною. У виборчих перегонах брали участь 18 партій. Для того, щоб пройти до парламенту, їм потрібно подолати 5% бар’єр. Виборчі дільниці вже закрилися. ЦВК планує оголосити остаточні результати вранці 27 жовтня, після ручного перерахунку всіх бюлетенів, повідомляє FREEДOM .

Під час парламентських виборів у Грузії біля однієї з виборчих дільниць у Тбілісі сталася масова бійка. Кадри інциденту поширили грузинські ЗМІ. За даними місцевих журналістів, сутичка нібито сталася між спостерігачами та особами, пов’язаними з партією влади. Група агресивно налаштованих людей спочатку вступила в суперечку зі спостерігачами, а потім застосувала фізичну силу. Процес голосування на цій дільниці було призупинено.

Також на одній із дільниць у місті Марнеулі було зафіксовано вкидання бюлетенів. Цю дільницю закрили. У Центральній виборчій комісії вже заявили — результати голосування на цій дільниці визнані недійсними. А голова ЦВК закликав Міністерство внутрішніх справ країни якнайшвидше розібратися в цьому інциденті.

“У ЗМІ та Інтернеті поширюється інформація про те, що на 69 виборчій дільниці Марнеулі в урну для голосування було вкинуто бюлетені. Це тривожна інформація. Центральна виборча комісія не дозволить таким маніпулятивним інцидентам підірвати багатомісячні зусилля, які ми вклали в день виборів. Наскільки мені відомо, за цим фактом МВС порушило кримінальну справу. Я хотів би попросити міністерство якнайшвидше реалізувати відповідні процедури, щоб надати громадськості об’єктивну, точну інформацію в межах нашої компетенції”, — заявив голова Центральної виборчої комісії Грузії Георгій Каландарішвілі.

Явку на виборах у Грузії вже назвали рекордною — проголосувало понад 50% виборців. Наразі відомі результати грузинських парламентських виборів із кількох закордонних дільниць. На них більшість голосів отримали опозиційні партії. Ці вибори називають найважливішими з моменту здобуття країною незалежності в 1991 році. Адже на них грузинський народ обирає своє майбутнє.

“Я голосував за свободу і за європейський вибір. Я чекаю змін, зміни уряду, щоб він був більш прогресивним, менш корумпованим”, — цитує Reuters виборця Іраклія Андронішвілі.

“Я — за майбутнє, за європейське майбутнє. І за уряд, який не буде прагнути створювати проблеми та лякати людей. Тому що страх — це найгірше, що може бути в країні”, — прокоментував свій вибір виданню Reuters виборець Тимур Ніколаїшвілі.

“Я вірю, що наш шлях обов’язково приведе до Європи, обов’язково. Ми чекаємо спокою і закінчення цього 12-річного правління, тому що зміни вкрай необхідні”, — заявив виборець Етері Хізанішвілі виданню Reuters .

Нагадаємо, сьогодні, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах. Вони вважаються історичними, оскільки результат може призвести країну до євроінтеграційного шляху або до її зближення з Росією.

Бійки і вкидання бюлетенів: як у Грузії відбулися доленосні вибори до парламенту

Джерело: uatv.ua (Світ)