Вибори в Грузії: ЦВК оголосила попередні результати, опозиція протестує

27 жовтня 2024 р. 02:02

27 жовтня 2024 р. 02:02


За підрахунками Центральної виборчої комісії Грузії після обробки голосів з понад 70% дільниць, лідирує проросійська партія «Грузинська мрія». Низка партій, зокрема «Єдність-Національний рух», очолювана екс-президентом Михайлом Саакашвілі, вже заявили про невизнання результатів виборів .

Про це повідомляє «Ехо Кавказу» .

Вибори в Грузії: ЦВК оголосила попередні результати, опозиція протестує

Згідно з попередніми підрахунками голосів «Грузинська мрія» отримала близько 53% голосів. Iнші партії отримали такі результати:

  • «Коаліція за зміни» – 11,199%;
  • «Єдність – Національний рух» – 9,805%;
  • «Сильна Грузія» – 9,04%;
  • «Гахарія – за Грузію» – 8,24%.

Інші партії поки не подолали бар'єр у 5%.

Одразу після оприлюднення цих даних партія екс-президента Михайла Саакашвілі «Єдність-Національний рух» заявила, що не визнає підсумки парламентських виборів. Слiдом за нею з результатами не погодилась i партiя «Коаліція за зміни», заявивши, що «Грузинська мрія» здійснює конституційний переворот.

Відомо, що в опозиції анонсували акції протесту.

«Ми обурені тим, що насмілилася написати Центральна Комісія. Результати не відображають волю грузинського народу. Ці цифри суперечать історичним та нинішнім виборам у Грузії, ми боремося за кожен голос, використовуємо всі законні засоби для захисту демократичного та європейського вибору грузинського народу. Ми не збираємося дати змогу відібрати цей вибір нікому» , – заявила одна з лідерів політичного об'єднання «Сильна Грузія» Ганна Долідзе.

У виданнi зазначають, що отримавши більшість місць у новому парламенті, «Грузинська мрія» зможе обрати нового президента. Вибори відбудуться протягом 45 днів після першого засідання новообраного парламенту. Голову держави вперше обиратимуть не громадяни, а члени виборчої колегії, до якої увійдуть депутати парламенту, представники автономних республік Абхазія та Аджарія, а також члени органів місцевого самоврядування.

Однак зазначається, що «Грузинська мрія» не зможе усунути від посади чинного президента Саломе Зурабішвілі через процедуру імпічменту, оскільки для цього необхідно 100 голосів у парламенті.

Нагадаємо, 26 жовтня у Грузії стартувало голосування на парламентських виборах , на яких «Грузинська мрія» протистоїть кільком опозиційним блокам, що виступають за зближення із Заходом.

Ранiше стало вiдомо, шо на виборчих дільницях під час парламентських виборах у Грузії фіксували масові фальсифікації . Через це закрили одну з виборчих дільниць та скасували там результати голосування .

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

Вибори в Грузії: ЦВК оголосила попередні результати, опозиція протестує

Джерело: www.slovoidilo.ua (Світ)