Китай готує відповідь на продаж зброї США Тайваню на $2 мільярди

27 жовтня 2024 р. 06:27

27 жовтня 2024 р. 06:27


Китай оголосив про намір вжити «контрзаходів» для захисту свого суверенітету та територіальної цілісності після оголошення США про продаж озброєнь для Тайваню на суму 2 мільярди доларів.

Про це пише Reuters .

Китай готує відповідь на продаж зброї США Тайваню на $2 мільярди

У заяві, опублікованій у суботу, 26 жовтня, Міністерство закордонних справ Китаю рішуче засудило продаж озброєнь і висловило своє обурення, зазначивши, що Китай вже подав «урочисті представлення» Сполученим Штатам. Китай закликав США негайно припинити озброєння Тайваню та зупинити дії, які підривають мир і стабільність у Тайванській протоці.

«Китай буде вживати всіх необхідних заходів для твердої оборони національного суверенітету, безпеки та територіальної цілісності» , – наголосили у міністерстві.

Як відомо, Китай, протягом останніх п’яти років, активізував військову діяльність навколо Тайваню, включаючи проведення військових навчань , які відбулися на початку жовтня. Тайвань, зі свого боку, рішуче заперечує будь-які претензії Пекіна на суверенітет острова.

Уряд Тайваню позитивно оцінив новий продаж озброєнь, який став 17-м за час президентства Джо Байдена.

«Перед обличчям загроз з боку Китаю Тайвань зобов'язаний захищати свою батьківщину і продовжить демонструвати свою рішучість захищатися» , – зазначили у Міністерстві закордонних справ Тайваню

Зазначають, що продаж включає не лише системи повітряної оборони, а й інші види озброєнь, які допоможуть Тайваню підвищити свою обороноздатність. Реакція Китаю на даний продаж озброєнь свідчить про продовження напруженості у відносинах між Китаєм і Тайванем, а також між Китаєм і США.

Нагадаємо, Тайвань почав поглиблювати економічну інтеграцію з іншими демократичними країнами і працює з партнерами, включаючи США, щоб утримати лідера Китаю Сі Цзіньпіна від вторгнення на острів.

А нещодавно американський уряд схвалив продаж Тайваню комплексів ППО середньої дальності Nasams і супутнього обладнання на загальну суму майже $2 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

Китай готує відповідь на продаж зброї США Тайваню на $2 мільярди

Джерело: www.slovoidilo.ua (Світ)