Генсек ООН відвідав путінський саміт БРІКС — реакції (ВІДЕО)

27 жовтня 2024 р. 11:17

27 жовтня 2024 р. 11:17


У Міністерстві закордонних справ Литви розкритикували рішення генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріша приїхати на саміт БРІКС до Казані (Татарстан, РФ). Глава литовського зовнішньополітичного відомства Габріелюс Ландсбергіс каже, що Гутерріш має визнати свою помилку та взяти на себе відповідальність за ігнорування мирного саміту у Швейцарії та візит на територію країни-агресора, повідомляє FREEДОМ .

Саміт БРІКС, який закінчився 24 жовтня, став наймасштабнішою міжнародною подією на території країни-агресора з початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Метою Кремля насамперед було показати, що РФ не перебуває в ізоляції і Путін залишається рукостислим, попри ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС).

На саміт приїхали лідери країн глобального Півдня, союзники Москви та Пекіна. Але величезну допомогу у створенні потрібної Кремлю “картинки” своїм приїздом надав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, який провів особисті зустрічі з Путіним та Лукашенком. В ООН назвали це “звичайною практикою”.

“Генеральний секретар бере участь у саміті БРІКС, як він це робив раніше у Південній Африці, оскільки це є стандартною практикою для участі у засіданнях організацій з великою кількістю важливих держав-членів, таких як G7 та G20… Що стосується [зустрічі] з Путіним, то генеральний секретар підтвердить свою добре відому позицію щодо війни в Україні та умов справедливого миру, заснованого на Статуті ООН, міжнародному праві та резолюціях ООН”, — сказав заступник спікера генерального секретаря ООН Фархан Хак у коментарі ЗМІ.

В українському МЗС заявили, що така аргументація не працює, оскільки Гутерріш не приїхав на Саміт миру у Швейцарії, де було представлено значно більше країн. Представник України в ООН Сергій Кислиця каже, що для запрошення Гутерріша Кремль використав лазівку у правилах організації.

“Згідно з керівними вказівками, генеральний секретар та його заступники можуть час від часу вступати у прямий контакт з такою особою [щодо якої МКС видав ордер на арешт] лише “з метою вирішення фундаментальних питань”, що впливають на здатність ООН та її різних підрозділів, програм і фондів здійснювати свій мандат у відповідній країні, зокрема з життєво важливих питань безпеки… Як бачимо, саме так повівся Путін, коли направив запрошення генеральному секретарю ООН здійснити візит до Росії для участі у саміті БРІКС”, — сказав представник України в ООН Сергій Кислиця у коментарі агентству “Укрінформ”.

Залежністю від Росії аналітики пояснюють таке рішення Гутерріша. За їхніми словами, подібні дії лише підриватимуть авторитет ООН у світі, через її заангажованість дедалі менше країн використовуватимуть організацію як міжнародний майданчик. Крім того, експерти вказують на те, що дії Гутерріша підривають архітектуру світової безпеки.

“Цим диктаторським режимам він просто потрібний для того, щоб показати, мовляв, дивіться, весь світ за нас, він за нас тощо. І тут знову-таки постає питання, а хто уповноважує Гутерріша робити все те, що він робить? Якщо його ніхто не уповноважує, на підставі чого він таким чином чинить? Тобто, насправді, я думаю, що стосовно нього мають бути вжиті дуже серйозні заходи. Тому що він насправді підриває безпеку у світі”, — вважає політолог, доктор політичних наук Петро Олещук.

У Міністерстві закордонних справ Литви стверджують, що генсек ООН має визнати, що його рішення приїхати до Росії було неправильним. Своэю чергою прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте назвала плачевною і незрозумілою поведінку генсека ООН.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський різко відреагував на саміт БРІКС, що відбувся в Казані. За його словами, поки лідери країн говорили про недопущення напруги, повз них могли переміщати північнокорейських військових ближче до фронту в Україні. Водночас у Міністерстві закордонних справ України, коментуючи підсумкову декларацію саміту БРІКС, наголосили, що спроби Москви нав’язати свою позицію щодо війни проти Києва зазнали фіаско.

Генсек ООН відвідав путінський саміт БРІКС — реакції (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)