Ситуація в Грузії — частина великої картинки, коли демократичний світ веде боротьбу проти авторитарного союзу, — Кутелія

27 жовтня 2024 р. 14:49

27 жовтня 2024 р. 14:49


Те, що зараз відбувається в Грузії, це проблема не тільки конкретної країни. Це частина великої картинки, коли демократичний світ веде боротьбу проти авторитарного союзу. Такою думкою поділився в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 27 жовтня, віцепрезидент НУО “Атлантична рада Грузії”, експосол Грузії у США Бату Кутелія.

Він упевнений, що єдиний метод впливу на авторитарний режим у Грузії сьогодні — вуличні протести.

“Єдиний важіль боротьби з авторитарним режимом — це вийти на вулицю, протестувати і також сподіватися на допомогу ззовні. Тому що той рівень привласнення контролю всіх інститутів держави, які зараз є в Грузії, не дозволяє нам, громадянам країни, абсолютній більшості, яка підтримує демократію і вільний світ, підтримує Україну в боротьбі проти Росії, і намагається змінити авторитарне управління демократичним шляхом, використовувати інший метод впливу на авторитарний режим. Класика жанру — нам доведеться протестувати на вулиці і сподіватися, що ми отримаємо також серйозну підтримку з боку решти демократичного світу”, — сказав Кутелія.

Він наголосив: те, що відбувається в Грузії, це не тільки грузинська проблема. Це авторитарії в усьому світі наступають проти демократії.

“Те, що відбувається тут, пов’язано з тим, що відбувається в Україні, в Молдові, коли Росія та інші авторитарні режими намагаються втручатися у внутрішні справи демократичних держав. Тих самих Сполучених Штатів, Європи тощо. Те, що тут відбувається, — частина великої картинки, коли демократичний світ веде боротьбу проти авторитарного союзу”, — акцентував спікер.

Але відрізняє авторитарний союз ХХІ століття від попереднього те, що диктатори не тільки консолідують свою владу у себе вдома, вони вже вийшли за межі кордонів.

“Тому “Грузинська мрія” отримувала дуже велику підтримку з боку Росії та інших авторитарних режимів”, — доповнив гість ефіру.

Кутелія впевнений, що Іванішвілі та люди, пов’язані з ними, не можуть більше правити державою. І для того, щоб люди отримали шанс щось змінити, опозиція на парламентських виборах дала їм вибір.

“У передвиборчій кампанії дуже хороший, хоч і повільний, процес відбувся: опозиційні партії об’єдналися в різні групи. Це було чотири великі підгрупи, які об’єднали партії різного смаку і різного світогляду, але реально вибір був. Тож скаржитися на те, що вибору немає, це тільки, щоб перевести фокус в іншому напрямку. Реально, вибір є, і зараз уже слово — за лідерами опозиційних партій”, — сказав Кутелія.

Опозиційним партіям, вважає він, необхідно об’єднатися, скоординувати зусилля, адже вже не йдеться про партійні чи вузькі політичні інтереси.

“Зараз стоїть питання про історичний роздоріжжя: або ми врятуємо нашу державу від авторитаризму, або на тривалий час залишимося в цій темряві. Тож реально зараз стоїть питання про те, як опозиція вже зможе вище за свої партійні інтереси скоординувати дії вдома, тут, у Грузії, а також за кордоном із нашими партнерами. Щоб спільними зусиллями ми змогли повернути нашу державу, яку привласнив собі російський олігарх Іванішвілі”, — резюмував експосол.

Раніше політолог Гела Васадзе сказав, що партія влади “Грузинська мрія” під час виборчої кампанії маніпулювала трьома основними темами , але головною стала тема війни та миру.

Ситуація в Грузії — частина великої картинки, коли демократичний світ веде боротьбу проти авторитарного союзу, — Кутелія

Джерело: uatv.ua (Світ)