“Спланована так, щоб бути ефективною”: подробиці операції Ізраїлю у відповідь Ірану та реакції (ВІДЕО)

27 жовтня 2024 р. 15:15

27 жовтня 2024 р. 15:15


Внаслідок ізраїльського авіаудару по Ірану було вражено російську установку С-300. Про це заявили у проекті Mintel World, який опублікував супутникові знімки наслідків ударів. Загалом ж уражено щонайменше 20 різних військових об’єктів в Ірані. За даними CNN, цілі обрані таким чином, щоб у майбутньому стримати іранські атаки у відповідь. Як повідомив телеканал, про це президент США Джо Байден попросив прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, передає FREEДОМ .

За даними Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), серед 20 уражених іранських військових об’єктів — батареї протиповітряної оборони та виробництва балістичних ракет, які використовувалися в атаках на Ізраїль і 1 жовтня, і 14 квітня. До операції Ізраїль залучив десятки літаків, включаючи винищувачі, заправники та літаки-розвідники. Після операції всі повітряні судна повернулися неушкодженими. Офіційний представник ЦАХАЛ застеріг Іран від дій у відповідь.

“Я можу підтвердити, що ми вжили заходів у відповідь на напад Ірану на Ізраїль. Ми завдали цілеспрямованих і точних ударів по військових об’єктах в Ірані, запобігши безпосередній загрозі Державі Ізраїль. ЦАХАЛ виконав свою місію. Якщо режим в Ірані припуститься помилки і почне новий виток ескалації, ми будемо зобов’язані відповісти”, — сказав офіційний представник ЦАХАЛ Даніель Хагарі.

У Тегерані заявляють, що збитки від авіаударів були обмеженими, а сама атака — нібито невдалою. Іранська сторона також заперечує заяви Тель-Авіва, що в атаці брали участь понад 100 винищувачів, і каже, що ізраїльські лідери в цей час перебували в бункерах, нібито побоюючись потенційної іранської відповіді.

“Наразі іранці применшують масштаби збитків і говорять про свою систему протиповітряної оборони, стверджуючи, що вона успішно стримувала та запобігала атаці. Але ще належить з’ясувати, як влада Ірану ставиться до масштабів завданих збитків і чи відчувають вони необхідність терміново відповісти ще одним залповим ракетним ударом по Ізраїлю. Підозрюю, що іранська влада утримається від цього, тому що йти шляхом ескалації не в їхніх інтересах”, — прокоментував професор політики Близького Сходу та Центральної Азії в університеті Дікіна Шахрам Акбарзаде.

Світова спільнота закликає Іран не відповідати на авіаудари ЦАХАЛ по іранських військових об’єктах. Зокрема, британський прем’єр вважає, що Ізраїль має право на самооборону і Тегеран не повинен вживати заходів у відповідь.

“Я чітко усвідомлюю, що Ізраїль має право захищатись від іранської агресії. Я також ясно розумію, що нам необхідно уникати подальшої регіональної ескалації та закликаю всі сторони виявляти стриманість. Іран не повинен відповідати”, — заявив прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер.

За кілька годин до атаки ЦАХАЛ на Іран Москва передала Тегерану розвідувальні дані. Внаслідок цього, як повідомляє Sky News Arabia, Іран знав про переміщення американських та ізраїльських військових. Втім, попри те, що Тегеран був попереджений Москвою, атака все одно виявилася точною та ефективною.

“Вона була великою. Вона була цілеспрямованою. Вона була точною. Вона була спрямована проти військових об’єктів по всьому Ірану. Вона була дуже ретельно підготовлена. І знову ж таки, я думаю, що вона була така спланована, щоб бути ефективною”, — сказав неназваний представник президентської адміністрації США у коментарі телеканалу CNN.

Аналітики переконані, що Тегеран прагне не ескалювати конфлікт. Проте напруженість у відносинах двох держав збережеться, оскільки ворожнеча з Ізраїлем в іранського уряду — ідеологічна, а не політична.

Нагадаємо, 1 жовтня Іран випустив по Ізраїлю близько 200 ракет. Більшість із них перехопили ізраїльські сили протиповітряної оборони. Це був другий за рік масований удар Ірану по Ізраїлю.

У ніч на 26 жовтня Ізраїль завдав авіаударів по військових об’єктах в Ірані. Це була відповідь на іранські атаки.

“Спланована так, щоб бути ефективною”: подробиці операції Ізраїлю у відповідь Ірану та реакції (ВІДЕО)

Джерело: uatv.ua (Світ)