БРІКС навряд чи здатний створити будь-яку альтернативну резервну валюту, — економіст Пензін

27 жовтня 2024 р. 15:15

27 жовтня 2024 р. 15:15


На саміті БРІКС у Казані РФ активно просувала проєкт альтернативної фінансово-розрахункової системи, що дало б змогу російському диктатору Володимиру Путіну створити майданчик для обходу західних санкцій. Наскільки така ідея реалістична, в ефірі телеканалу FREEДOM прокоментував виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

На думку експерта, у БРІКС, як в економічному об’єднанні країн, що розвиваються, є запит на перегляд сформованих тенденцій, пов’язаних із розподілом світових фінансових і ресурсних потоків. Для таких членів БРІКС як Індія, Китай і Бразилія доступ до ресурсів на сьогоднішній момент є питанням виживання.

“Члени БРІКС — це країни, які на сьогоднішній момент об’єднують 40% населення земної кулі та десь 25-28% суші. Тобто це досить великі з погляду світової економіки об’єднання. Зрештою, до БРІКС входять дві найбільші за населенням країни — Індія і Китай. Але Індія і Китай завжди були досить великими конкурентами. І спільні інтереси, які в них існують, як і в усіх країн БРІКС, не скасовують тих глобальних суперечностей, які в них існують. Тому, коли ми говоримо про логіку об’єднання, — їх об’єднують певні спільні інтереси, які є такою собі точкою дотику, і на сьогоднішній момент вони готові обговорювати наявні проблеми”, — зазначив Пензін.

Він переконаний, що створення альтернативної фінансової системи не входить до планів більшості членів БРІКС, оскільки створення альтернативної резервної валюти для країн, що розвиваються, з національною валютою, що обмежено конвертується, та переважно з експортно-сировинною економікою, є вкрай витратною та ризикованою справою. На сьогодні у світі існують дві резервні валюти — долар і євро, які забезпечують усі світові розрахунки.

“У країн-членів БРІКС національні валюти не вільно конвертовані. Індія, Китай, Бразилія, Російська Федерація і Туреччина — у них у всіх валюта з обмеженою конвертованістю. І у них немає бажання переводити свою валюту у вільно конвертовану. У чому принципова різниця? Вільно конвертованою валютою можна розрахуватися з третіми країнами. Валюта обмеженої конвертованості в кращому разі забезпечить вам розрахунки з країною-емітентом. Але переводити свої валюти у вільно конвертовані — це вкрай витратний і дуже небезпечний захід з погляду стабільності економіки. Усі ці країни є країнами, що розвиваються. Тобто у всіх цих країн сформувалася сировинна, експортно-сировинна економіка. Тому вони всі дуже сильно залежні від світових сировинних ринків. А всі світові сировинні ринки сьогодні розраховуються в доларах”, — сказав Пензін.

Економіст окремо зупинився на економіці Китаю, яка, по суті, є світовою фабрикою. Однак економіка Китаю тісно пов’язана з економікою США та Європи, які є як світовими фінансовими та дослідницькими центрами, так і найбільшими ринками збуту.

“Китай справді є світовою фабрикою. Але світова інвестиційна компанія, світовий науково-дослідний інститут — це США та Європа. І потрібно розуміти, що без цих двох складників китайський виробник працювати не зможе: не зможе створити якийсь продукт, який буде цікавий великому споживачеві, не зможе і без відсутності ринку реалізації своєї продукції”, – наголосив Пензін.

Він уточнив, що в рамках БРІКС обговорювали формування якоїсь віртуальної валюти для обслуговування внутрішніх ринків об’єднання, зокрема й використання якоїсь криптовалюти з цією метою. На думку Пензіна, на сьогодні рано говорити про таку можливість через крайню нестабільність криптовалют.

“Будь-яка криптовалюта вкрай волатильна, динаміка її руху настільки велика, що номінувати в ній якісь сировинні товари досить складно. Волатильність — це наскільки змінюється курс валюти протягом короткого проміжку часу. Ви сьогодні уклали договір за однією ціною, а завтра валюта підскочила або впала, і ваш контракт, по суті справи, деномінувався. Курс того ж біткоїна дуже сильно залежить від настроїв ринку, а не від реальної динаміки економічних процесів, від реальних змін цін на ринках сировинних ресурсів. Сировинні ринки так не працюють, тому що за проданий товар ви маєте вкласти кошти для того, щоб виробити новий”, — сказав експерт.

Крім того, існують конкретні юридичні проблеми з визнанням криптовалют серед самих учасників БРІКС.

Як ілюстрацію перспектив резервної валюти об’єднання Пензін навів факт того, що учасників саміту в Казані просили мати з собою готівку — оскільки міжнародні карткові розрахунки у РФ проблематичні, причому бажано в доларах США або в євро.

“Перед приїздом іноземних делегацій до Російської Федерації їх попросили привозити з собою готівковий долар для розрахунків, тому що система карткових розрахунків у Російській Федерації не працює. Тому для оплати послуг, які надавали росіяни, необхідно було привозити з собою вільно конвертовану іноземну доларову або євровалюту, тому що тільки це можна було більш-менш нормально обміняти на рублі та провести розрахунки за послуги тих самих готелів”, — зазначив він.

Нагадаємо, об’єднання БРІКС (англ. BRICS – скорочення від Brazil, Russia, India, China, South Africa) було засновано 2006 року. На сьогодні до нього входять дев’ять країн: Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка, ОАЕ, Іран, Єгипет і Ефіопія.

Саміт БРІКС у Казані проходив із 22 до 24 жовтня 2024 року.

БРІКС навряд чи здатний створити будь-яку альтернативну резервну валюту, — економіст Пензін

Джерело: uatv.ua (Світ)