Росія використовує Грузію для експорту та імпорту підсанкційних товарів — пояснення Шашкіна

27 жовтня 2024 р. 19:13

27 жовтня 2024 р. 19:13


Ще 2012 року Кремль привів до влади в Грузії російського олігарха. Лише 2022 року, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, на Заході визнали вплив Росії на політику в Грузії, а до цього не звертали увагу. Зараз Росія отримує безліч підсанкційних товарів саме через Грузію. Про це сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів член політради “Єдиного національного руху” Грузії Дмитро Шашкін.

За його словами, Грузія відіграє критичну роль у ланцюзі, який побудувала Росія для обходу санкцій.

“Через Грузію йде як імпорт, так і експорт. Те, що відмовився робити Китай, те, що відмовився робити Казахстан, робить Грузія. Усі мікрочипи, які Росія закуповує, йдуть із Гонконгу через Грузію, і потім машинами, на яких написано “грузинське вино”, перевозять до Російської Федерації. Ці мікрочипи використовуються для тих ракет, які летять в Україну і вбивають жінок і дітей. Російську нафту з Каспію, зокрема, женуть у Грузію, тут їй міняють сертифікат походження, і під виглядом дизеля або мазуту продають уже потім в інших країнах, хоча в Грузії немає заводів ані з виробництва мазуту, ані з виробництва дизеля, і, тим паче з виробництва бензину. Російські гроші дуже спокійно заходять у Грузію, тому що було ухвалено закон, за яким національний банк надав рай для офшорних компаній у Грузії, і всі гроші російські, які з інших офшорів виводять, ідуть у Грузію”, — розповів Шашкін.

Він повідомив, що за останні два роки в Грузії було відкрито понад 20 тис. російських компаній.

“Коли на Заході побачили, що Грузія стала хабом для як експорту, так і імпорту підсанкційних товарів, після цього почали санкції. Ми живемо в країні, в якій колишній генпрокурор перебуває під санкціями Америки, і під цими санкціями написано, що вони накладені через те, що він є російським шпигуном. Судді, які керують судовою системою в Грузії, перебувають під американськими санкціями через всеосяжну корупцію та проведення правосуддя телефоном. Тож це та реальність, у якій ми перебуваємо”, — додав політик.

Росія використовує Грузію для експорту та імпорту підсанкційних товарів — пояснення Шашкіна

Джерело: uatv.ua (Світ)